Nina Táborská Kultúra

"Slovensko ma milo prekvapilo. Staré Mesto je naozaj krásne!" hovorí autor svetových bestsellerov Jo Nesbo

Snehuliak, Šváby, Spasiteľ, Zrada,... Hovoria vám niečo tieto tituly? Medzinárodne úspešný a obľúbený spisovateľ, jeden z najpredávanejších a najoceňovanejších detektívnych autorov súčasnosti Jo Nesbo dnes zavítal do Bratislavy. Toto všetko nám o svojich detektívkach prezradil. A nielen o nich.

Ilustračný obrázok k článku "Slovensko ma milo prekvapilo. Staré Mesto je naozaj krásne!" hovorí autor svetových bestsellerov Jo Nesbo
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk

Sympatický, ľudský a s veľkým zmyslom pre humor. Taký je autor svetových bestsellerov Jo Nesbo na živo. Dnes ráno nám porozprával nielen o svojej literárnej dráhe, ale prezradil aj niečo zo svojho súkromia a reč bola dokonca aj o dnešnom hokejovom zápase Slovensko-Nórsko.

Generálna riaditeľka vydavateľstva Ikar Gabriela Belopotocká uviedla, že jeho príchod znamená veľký moment pre vydavateľstvo, nakoľko ide o najočakávanejšiu návštevu Ikaru a rovno v čase osláv 25. výročia jeho založenia. Ikar začal knihy Jo Nesboa vydávať ešte v roku 2008. „Z desiatich titulov, ktoré vydávame, je najúspešnejšia kniha Snehuliak,“ prezradila Belopotocká.

Známy spisovateľ tvrdí, že píše najmä pre seba a svojich dvoch priateľov. Keď potrebuje písať, ide do malej kaviarne v Oslo. Ako ďalej prezradil, medzi jeho ďalšie obľúbené miesta na písanie patria aj letiská a lobby hotelov.

U nás je najobľúbenejším titulom Snehuliak, u autora je to však inak.

„Ťažko povedať, ale myslím, že je to titul „Zrada“. Je to knižka o zážitkoch mojej rodiny. Keď vypukla vojna môj otec mal len 19 rokov no rozhodol sa ísť bojovať proti Stalinovi. Jeho rodina bola veľmi silne antikomunistická. Otcove zážitky z okupácie Leningradu položili základy tejto knižky a je teda pre mňa veľmi osobná. Keď som bol dieťa, rozprávalo sa u nás v rodine o vojne naozaj veľa,“ prezradil spisovateľ.

Do Bratislavy, a vôbec na Slovensko, pricestoval Nesbo po prvýkrát. „Poznal som Slovensko ešte z mojich detských čias, keď som zbieral kartičky futbalistov a na stene mi visela jedna s futbalovým klubom z Bratislavy. Pravdaže, o Slovensku viem toho viac. Prekvapilo ma však koľko zelene a kopcov tu máte. Musím povedať, že som veľmi milo prekvapený z vašej krajiny. Hoci som prišiel len včera, bol som sa prejsť v Starom meste a môžem povedať, že je naozaj krásne. Teraz sa chystám do Tatier loziť na skaly, patrí to k mojim koníčkom,“ povedal Nesbo.

„Lepšie Larsson, ako Brown“

Autor dlho nosil nálepku nórskeho spisovateľa a novinára Stiega Larssona. A čo na to Nesbo po 25 miliónoch vydaných kníh? „Keď začali moje knihy vychádzať v Británii, bola na nich pečiatka „nový Stieg Larsson“. Poviem toľko, mohlo by to by aj horšie, lebo mohol by som mať aj pečiatku nový Dan Brown,“ zasmial sa Nesbo.

Podľa neho je základný rozdiel medzi jeho a Larssonovou tvorbou v tom, že Larsson vychádza z tradície severských detektívok, rozoberá často etické otázky a kriminálny element vystupuje skôr ako čosi vedľajšie. „Moja tvorba naopak vychádza skôr z amerických detektívok, ktoré sú postavené na individualite, príbehu opisov charakterov, politických témach a podobne,“ vysvetlil.

Keďže dnes naši hokejisti hrajú zápas proti Nórsku, spýtali sme sa autora, komu drží palce. Jeho odpoveď nás milo prekvapila. „Verím, že nórski hokejisti budú k vám dnes rovnako veľkorysí ako ste boli vy ku mne, odkedy som prišiel,“ ukončil Nesbo.

Jo Nesbo v Bratislave

Jo Nesbo pricestoval do Bratislavy včera večer a už zajtra má na dva dni naplánovaný výlet do Tatier. V rámci turné navštívi aj Prahu a Budapešť.

Spisovateľa máte možnosť dnes vidieť na dvoch miestach. O 16:00 začína prvá autogramiáda v kníhkupectve Panta Rhei na Poštovej ulici, kde si Jo Nesbo prevezme cenu vydavateľstva Ikar za 200-tisíc predaných výtlačkov jeho kníh vydaných v slovenskom preklade a druhé stretnutie sa uskutoční o 19:30 v kníhkupectve Martinus na Obchodnej 26. Pôjde o autogramiádu spojenú s moderovanou besedou.

Viac o spisovateľovi

Jo Nesbo mohol byť špičkovým futbalistom, jeho úraz kolena mu však v sedemnástich rokoch prekazil kariéru prvoligového hráča. Mohol viesť tím finančných analytikov, no nebavilo ho to. Mohol tiež vypredávať sály s kapelou Di Derre, ale rozhodol sa písať.

Svoju spisovateľskú kariéru odštartoval keď mal 37 a dnes sa stal vyhľadávaným a rešpektovaným autorom na celom svete. Za svoje kriminálne romány získal Jo Nesbo mnohé literárne ocenenia, patrí medzi najprekladanejších autorov na svete a jeho knihy vyšli už vo viac ako 40 jazykoch a 140 krajinách sve­ta.

Spisovateľ a hudobník je pôvodným vzdelaním ekonóm a finančný analytik, ktorý kedysi pracoval aj ako maklér a novinár. Svoju literárnu dráhu odštartoval kriminálnym románom Flaggermusmannen v roku 1997. Hneď prvá detektívka s nekonvenčným a osobitým kriminalistom Harrym Hole priniesla autorovi cenu udeľovanú Klubom Riverton za najlepší literárny či dramatický počin s kriminálnou tematikou – Rivertonprisen a Glasnokkelen (Sklený kľúč) – škandinávsku cenu za najlepší krimiromán.

Najznámejšie knižné diela:

Séria s Harrym Holem: Netopierí muž (2014), Zrada (2008), Bohyňa pomsty (2010), Diablova hviezda (2010), Spasiteľ (2012), Snehuliak (2012), Pancierové srdce (2013), Prízraky (2013), Polícia (2014), Šváby (2015). Samostatné romány: Headhunters – Lovci mozgov (2012), Syn (2014)

Nesboova postava Harryho Holeho sa stala doslova kultovou. Mnoho čitateľov sa netají tým, že čítalo ďalšie pokračovania príbehov s ním aj kvôli zvedavosti, čo nové sa udialo v jeho živote.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM