Šport

Slovenskí hokejisti neodohrajú základnú skupinu budúcoročných hokejových MS v Bratislave

Niektorí mestskí poslanci to vnímajú ako podraz, pretože chceli, aby hlavné mesto hostilo práve slovenský tím v základnej skupine.

Ilustračný obrázok k článku Slovenskí hokejisti neodohrajú základnú skupinu budúcoročných hokejových MS v Bratislave
Zdroj: TASR

Slovenská hokejová reprezentácia odohrá základnú skupinu budúcoročných hokejových majstrovstiev sveta v Košiciach. Slovenský zväz ľadového hokeja (SZĽH) tak nevyhovel bratislavským mestským poslancom. Tí v marci pri schvaľovaní nájmu Zimného štadióna Ondreja Nepelu na šampionát žiadali, aby Slováci hrali v Bratislave. Mestský poslanec Jozef Uhler to vníma ako podraz.

V nájomnej zmluve, ktorú v apríli SZĽH podpísal s mestskou organizáciou Správa telovýchovných a rekreačných zariadení (STaRZ) hlavného mesta, sa píše, že zväz vyvinie maximálne úsilie na to, aby zápasy slovenskej hokejovej reprezentácie boli od základnej skupiny odohraté v Bratislave.

Do Bratislavy až po postupe

Šéf SZĽH Martin Kohút argumentuje, že pri konečnom rozhodnutí zavážili viaceré faktory a hlavným dôvodom bolo, že tentoraz chceli vyjsť v ústrety fanúšikom z východu Slovenska. „Využili sme právo organizátora presunúť Nórsko so Slovenskom. Slovensko sa presunulo do košickej a Nórsko do bratislavskej skupiny. Chceme, aby boli tieto majstrovstvá úspešné,“ vysvetlil.

V prípade postupu do štvrťfinále sa presunie slovenský tím do hlavného mesta. Pri rozhodovaní podľa Kohúta zavážilo aj ekonomické hľadisko a prepočty SZĽH potvrdili aj tohtoročné majstrovstvá v Dánsku. „Reprezentácia Dánska nehrala v hlavnom meste a videli sme v praxi, aký to malo vplyv na celkovú návštevnosť,“ podotkol Kohút.

Bratislava je dostupnejšia

Bratislavskí mestskí poslanci však tento krok SZĽH vnímajú rôzne. Uhler tvrdí, že mestské zastupiteľstvo vyhovelo žiadosti zväzu podľa jeho požiadaviek. „Chceli sme od nich, aby Bratislava ako hlavné mesto hostilo práve slovenský tím v základnej skupine. Stal sa však podraz a SZĽH nás jednoducho oklamal. Vnímam to ako neférové,“ skonštatoval. Je presvedčený, že Bratislava je pre väčšinu Slovákov dopravne dostupnejšia a má štadión s vyššou kapacitou, takže by zápasy slovenskej reprezentácie mohlo sledovať viac Slovákov.

Švédi, Švajčiari aj Rusi

Dnešný šport sa podľa mestského poslanca Branislava Kaliského správa trhovo a je viac o peniazoch, ako o radosti. „Malo to byť o propagácii krajiny a hlavného mesta, nakoniec je to o tom, kde má zväz lacnejší prenájom. Logicky však mali hrať Slováci v Bratislave,“ povedal Kaliský. Poslanec Martin Chren sa bude zaujímať, aké maximálne úsilie vyvinul SZĽH, aby naplnili zmluvu, ktorú s hlavným mestom dobrovoľne podpísal.

„Slovensko je malá krajina a takéto obrovské podujatie by malo prinášať benefity do celej krajiny, nielen do Bratislavy,“ myslí si, naopak, poslankyňa Lucia Štasselová. Ďalší z členov bratislavského MsZ, poslanec Ján Buocik sa domnieva, že z pohľadu logistiky by bolo lepšie, ak by Slováci hrali v Bratislave. Priznal, že pri diskusiách, ktoré sa v mestskom zastupiteľstve viedli ohľadom investícií do štadióna sa rátalo s tým, že hlavné mesto bude hostiť „slovenskú" skupinu.

Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal tvrdí, že mestské zastupiteľstvo nemôže svojimi uzneseniami zaväzovať SZĽH. „Tie uznesenia sú niekedy mimo akúkoľvek predstavivosť. O atmosféru a fanúšikov Bratislava nepríde ani v skupinovej fáze. Budú tu hrať Švédi a Švajčiari, ako aj atraktívni Rusi,“ povedal. Bratislava bude hostiť aj tímy z Česka, Nórska, Lotyšska, Rakúska a Talianska.

Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji budú Bratislava a Košice hostiť od 10. do 26. mája 2019.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM