Tomáš Stupavský Kultúra

Slovenské národné divadlo uvádza premiéru baletu Korzár

Balet Slovenského národného divadla uvedie v piatok 17. apríla premiéru baletu Korzár. Hudbu zložil Adolphe Charles Adam, libreto je dielom trojice Jules-Henri Vernoy de Saint-Georges, Joseph Mazilier a Marius Pepita.

Ilustračný obrázok k článku Slovenské národné divadlo uvádza premiéru baletu Korzár
Zdroj: Dnes24.sk

Choreografom a režisérom príbehu o láske medzi korzárom Konrádom a krásnou Medorou je Vasilij Medvedev, scénu a kostýmy navrhol Pavol Juráš, hudobne balet naštudoval Alexander Anissimov, dramaturgičkou je Eva Gajdošová, dirigentmi Alexander Anissimov a Dušan Štefánek.

V postave Medory sa predstaví Romina Kolodzej, alternujú Sara Michelle Murawski, Silvia Najdená, v postave Konráda Artemyj Pyzhov, alternujú Andrej Szabo, Dominic Ballard, v postave Gulnary Maria Rudenko, alternujú Erina Akatsuka a Alexandra Shalimova, v ďalších úlohách Yuki Kaminaka, Igor Leushin, Eldar Vandamov, Orazio di Bella, Giacomo Castellana, Katarína Kánová a ďalší umelci. Ďalej účinkujú sólisti a zbor Baletu SND, žiaci Tanečného konzervatória Evy Jaczovej a orchester SND.

Majstrovské dielo

Balet Adolpha Charlesa Adama (1803–1856) Korzár je jedným z majstrovských diel éry romantického baletu a spolu s jeho ďalším slávnym dielom Giselle je súčasťou zlatého fondu svetového baletného repertoáru. Známy libretista baletov 19. storočia Jules-Henri Vernoy de Saint-Georges a choreograf Joseph Mazilier vytvorili farebný obraz zo života korzárov na základe rovnomennej Byronovej básne z roku 1814. Premiéra sa konala 23. januára 1856 na javisku Opéra de Paris. Časom boli do baletu pridané hudobné čísla iných skladateľov, príbeh však zostal rovnaký od roku 1856 až po súčasnosť.

Balet Korzár (Le Corsaire) patrí k tým dielam, ktoré sa zrodili vo Francúzsku, ale ich ďalšia existencia na svetových scénach je spojená so slávou baletu cárskeho Ruska. Dva roky po parížskej premiére inscenoval balet Korzár v Petrohrade Jules Perrot s Mariusom Petipom v postave Konráda. Marius Petipa uviedol svojho Korzára po prvý raz v roku 1963 v Petrohrade, významnou bola inscenácia z roku 1968, kde pridal hudbu Cesare Pugniho a Lea Delibesa (Oživený sad).

Posledná verzia, doplnená o hudbu ďalších autorov, sa stala vzorom pre ďalších choreografov, vďaka ktorým dielo prežilo dodnes. V SND podľa tejto koncepcie dielo inscenuje ruský choreograf Vasilij Medvedev, autor jednej z najúspešnejších inscenácií Baletu SND Onegin. Balet Korzár nesie výrazný odtlačok estetiky romantizmu. V príbehu z dobrodružného života korzárov nechýba nespútaná vášeň, dramatické situácie, nebezpečenstvo a láska.

Nová krv

„Tento veľký baletný epos sa na Slovensku inscenoval iba raz, hoci jeho história siaha až do 19. storočia. Je to typický baletný skvost romantického obdobia. Prvú premiéru mal v roku 1856 v Parížskej opere. U nás sa nehrával, možno práve preto, že je tak veľkolepý a potrebný je aj veľký súbor a veľká výprava. Povedali sme si, že toto nové divadlo umožňuje inscenovať tak veľký balet. Tým, že sme obnovili tanečnú základňu baletu SND, máme nových vynikajúcich tanečníkov, tak sme si mohli dovoliť siahnuť po takomto veľmi náročnom a ambicióznom titule, ako je Korzár,“ povedala dramaturgička súboru Eva Gajdošová.

Riaditeľ súboru Jozef Dolinský oslovil choreografa Vasilija Medvedeva, ktorý tento balet už viackrát inscenoval. „V tomto titule nemáme žiadneho hosťujúceho tanečníka, vystačili sme si s internými členmi. To bola vlastne aj úloha – najprv vybudovať súbor, aby sme sa mohli podujať na takýto titul. Hosťujúci sú len tvorcovia. Prvé kontakty k tomuto titulu začalo vedenie súboru už pred dvomi rokmi,“ dodala Gajdošová.

Zdroj foto: snd.sk

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM