Rôzne

Slovenská národná galéria vydala druhé číslo ročného magazínu o umení 365°

Pokračovaním vlani začatého vydavateľského projektu Slovenskej národnej galérie (SNG) je druhé číslo magazínu o umení s názvom 365°. Ročný magazín je ojedinelý aj veľkým formátom a na rozdiel od premiérového čísla i oveľa pestrejší a obsažnejší na rozšírených 200 stranách.

Ilustračný obrázok k článku Slovenská národná galéria vydala druhé číslo ročného magazínu o umení 365°
Foto: Martin Žilka

„Podarilo sa nám niečo, čo je v rozpore zo slovenskou tradíciou, že druhé číslo je lepšie a obsiahlejšie ako prvé. Niektoré rubriky zostali, niektoré sme doplnili, napríklad poviedku. Jedna z obľúbených rubrík je Švédsky stôl, kde vyberáme z najdôležitejších a najzaujímavejších udalostí uplynulého roku. Sme veľmi hrdí na rozhovor, ktorý pre nás urobila Nina Gažovičová s Petrom Bartošom, čo je veľmi nepolapiteľný umelec. Mnohí autori sú z našej galérie, ale snažíme sa oslovovať aj iných. Napríklad, veľmi známeho českého fotografa Jiřího Thýna, ktorý nafotil SNG chvíľu predtým, ako sa z nej stalo stavenisko. Je to umelecký projekt a zároveň dokument, čiže snažíme sa inšpirovať magazínom vznik nových umeleckých diel,“ na jeho nedávnej prezentácii uviedla generálna riaditeľka SNG Alexandra Kusá.

Aj podľa zodpovednej redaktorky magazínu Lucii Gavulovej je v ňom viac domáceho a zahraničného umenia v rôznych rubrikách. Nechýba prehľadová štúdia o stave domáceho trhu s umením ani rubrika zaoberajúca sa výtvarnými témami v domácej i hollywoodskej filmovej produkcii, kde sa teoretička umenia Gabriela Kisová zamerala na stereotypy zobrazovania umelcovho ateliéru.

Rubrika Ako býva umenie prinášajúca pohľad na spolunažívanie ľudí s umením v domácnosti. Generácia 85 – 90 je o mladých slovenských umelcoch a ich tvorbe. Po vlani predstavených cirkevných múzeách teraz historik umenia Dušan Buran v príspevku Vojna vo vitríne uvádza ďalšie tematické, tentoraz vojenské múzeá. Okrem dvoch našich (Múzeum SNP v Banskej Bystrici, Vojenské historické múzeum vo Svidníku) aj v poľskej Varšave, nemeckých Drážďanoch a anglickom Manchestri.

Prečítajte si tiež: Obrazom: Svetoznámy šperkár A. Cepka oslavuje životné jubileum v SNG najväčšou výstavou

V rozšírenom magazíne je aj viac rozhovorov. V nich sú predstavené dizajnérky z pre umenie už zatvorenej bratislavskej Cvernovky (Sylvia Jokelová, Silva Lovasová a Ľubica Segečová, ktoré tvoria aj v rámci spoločnej platformy trivjednom), architekti a dizajnéri Boris Meluš a Martin Šichman zo štúdia oximoron.

Tiež český teoretik umenia a kurátor Jiří Ptáček, ktorý vlani získal Cenu Věry Jirousovej za prínos v oblasti umeleckej kritiky a vo forme metatextovo-obrazovej výpovede slovenský umelec Karol Pichler. Pod názvom Elita a neolit je na viacerých stranách obsiahly transgeneračný rozhovor s výtvarníčkami Luciou Tkáčovou a Ilonou Németh o tvorbe, výstavách, kultúre a umení.

V tomto čísle pribudli reflexie viacerých zahraničných a domácich výstav i niekoľko nových rubrík. Taká je Manuál pro milovníky současného umění.sk, ktorý prináša pohľad na slovenskú scénu spoza hraníc, od českého kurátora Ondřeje Chrobáka. Rubrika Z archívu umožňuje vidieť fotografie SNG spred niekoľkých desaťročí, fotoreportáž Vlada Eliáša zasa nazrie do ateliéru a domu zosnulého košického sochára Jána Mathého (2012). Aurel Hrabušický spomína na vlani zosnulého Stana Filka, podľa ktorého tento výtvarník u nás prečnieval svojou tvorbou a jasne sa vymedzoval voči komunistickému šlendriánu. Dvojica umelkýň Anetta Mona Chişa a Lucia Tkáčová sú autorkami digitálnych koláží vytvorených pre novú rubriku Artmanual.

Prečítajte si tiež: Aj napriek rekonštrukcii ukončila SNG minulý rok so ziskom

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM