Kultúra

Slovenská národná galéria predstaví Veľkú noc v umení aj významnú tvorbu Antona Cepku

Slovenská národná galéria pokračuje s verejnými lektorskými výkladmi. Veľká noc je sviatkom, keď svetlo víťazí nad tmou, jarný život nad zimným spánkom aj Kristus nad smrťou. Nedeľná prehliadka sa bude niesť vo veľkonočnom duchu.

Ilustračný obrázok k článku Slovenská národná galéria predstaví Veľkú noc v umení aj významnú tvorbu Antona Cepku
Zdroj: TASR

V rámci sprievodného programu k svojim výstavám pripravila Slovenská národná galéria (SNG) v Bratislave ďalšie lektorské výklady pre verejnosť.

Najbližšie bude nedeľná siesta v galérii 27. marca o 15. hodine inšpirovaná sviatkami jari pod názvom Veľkonočné tajomstvá. Medzi dielami na 1. a 2. poschodí Esterházyho paláca SNG tematickými paralelami pohanskej a kresťanskej symboliky prevedie lektorka Barbora Tribulová. Návštevníkom priblíži, že Veľká noc je sviatkom, keď svetlo víťazí nad tmou, jarný život nad zimným spánkom aj Kristus nad smrťou.

Vo štvrtok 31. marca o 18. hodine sa na 3. poschodí galérie možno veľa dozvedieť o význame a tvorbe 80-ročného šperkára a sochára Antona Cepku. Na jeho vôbec doteraz najväčšej prierezovej výstave s názvom Kinetický šperk počas kurátorského výkladu Viery Kleinovej možno spoznať reprezentatívny výber diel z vyše polstoročnej tvorby tohto slovenského umelca. Okrem šperkov a objektov je tam prvýkrát zverejnených 60 kresieb, ktoré sú podstatnou zložkou jeho autorského profilu.

„Anton Cepka je v medzinárodnom kontexte jednou z renomovaných osobností v rámci svetovej šperkárskej scény, kde sa presadil už v polovici 60. rokov. Pre slovenské a aj české umenie v oblasti autorského šperku je jednou z iniciačných osobností. Nechýba na žiadnej veľkej prehliadke svetového šperku, je zaslúžene najčastejšie spomínaný vo všetkých publikáciách, ktoré o autorskom šperku vychádzajú. Tiež je zakladateľom šperkárskeho ateliéru na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave,“ prezrádza Kleinová.

Čítajte viac: Obrazom: Svetoznámy šperkár A. Cepka oslavuje životné jubileum v SNG najväčšou výstavou

Foto: Ilustračné.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM