Slováci, žijete v Maďarsku? Berú to zhurta, o ôsmej večer nevystrčíte ani nos z domu!

Maďarský parlament má v utorok rozhodnúť o predĺžení stavu mimoriadnej situácie o 90 dní, ktorú vláda vyhlásila 3. novembra v rámci svojej právomoci na 15 dní.

Ilustračný obrázok k článku Slováci, žijete v Maďarsku? Berú to zhurta, o ôsmej večer nevystrčíte ani nos z domu!
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Maďarskému zdravotníctvu hrozí – pri súčasnom tempe šírenia nákazy novým druhom koronavírusu – preťaženie, preto od polnoci z utorka na stredu zavádza maďarská vláda viaceré sprísnené protiepidemio­logické opatrenia.

Rozhodnú o predĺžení

Ich súčasťou je aj zákaz vychádzania od 20.00 do 05.00 h a úplný zákaz zhromažďovania. Oznámil to v pondelok na Facebooku maďarský premiér Viktor Orbán.

Kabinet k týmto krokom pristúpil na základe odporúčania operačného štábu, ktorý zasadal v pondelok ráno. Opatrenia sú podobné, aké prijalo susedné Rakúsko, pretože epidémia v Maďarsku kopíruje priebeh nákazy v Rakúsku s približne týždňovým až dvojtýždňovým oneskorením, dodal Orbán.

Maďarský parlament má v utorok rozhodnúť o predĺžení stavu mimoriadnej situácie o 90 dní, ktorú vláda vyhlásila 3. novembra v rámci svojej právomoci na 15 dní.

Ak zákonodarný zbor tento návrh schváli, potom budú musieť zatvoriť aj reštaurácie, v ktorých bude povolená iba donáška stravy a podnikové stravovanie.

Obmedzia aj otváracie hodiny kaderníctiev a menších prevádzok poskytujúcich služby do 19.00 h, hotely budú môcť prijímať iba obchodných cestujúcich a bude platiť všeobecný zákaz podujatí.

Sprísnenie opatrení

Na rodinných a súkromných stretnutiach sa budú môcť zísť najviac desiati ľudia, svadby budú bez svadobnej hostiny a iba s najbližšími príbuznými a na pohreboch sa bude môcť zúčastniť najviac 50 osôb.

Športové podujatia budú usporiadané bez divákov, amatérske športové podujatia budú zakázané, ale individuálne športovanie v exteriéri zostáva povolené.

Zatvoria sa tiež zariadenia, kde sa vykonávajú voľnočasové aktivity, akými sú napríklad telocvične, zoologické záhrady, múzeá či divadlá.

Vysokoškolské vzdelávanie bude iba dištančné, pričom internáty sa musia zatvoriť. Otvorené zostanú školy pre deti do 14 rokov a fungovať budú aj materské školy a jasle. Učiteľov budú testovať každý týždeň.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM