Správy Správy

Slováci vyjadrili svoju nespokojnosť s volebnými výsledkami. Tvrdými slovami nešetrili

Námestie SNP sa zaplnilo tisíckou ľudí, ktorí nesúhlasia so súčasnou politickou situáciou a formovaním novej ľavo-pravej vlády. K slovu sa počas hodinového podujatia dostali umelci ale aj budúci opozičný politici.

Ilustračný obrázok k článku Slováci vyjadrili svoju nespokojnosť s volebnými výsledkami. Tvrdými slovami nešetrili
Foto: Róbert Jakubička / Zdroj: Dnes24.sk

Viac ako tisíc ľudí prišlo dnes na Námestie SNP odkázať vznikajúcej vláde, že ju bude sledovať. Na pódiu sa striedali opoziční politici aj umelci, ktorí prečítali vyhlásenie k súčasnej politickej situácii. Politici kritiku smerovali najmä na adresu Mostu-Híd a #Siete a umelci najmä na skutočnosť, že do parlamentu sa dostala aj ĽSNS Mariana Kotlebu.

Herec Richard Stanke, ktorý predniesol vyhlásenie podpísané dvesto umelcami, vyhlásil, že už sa nemôžu prizerať morálnemu marazmu, v ktorom sa brodí celá spoločnosť. „Parlamentné voľby ukázali zúfalstvo a pocit beznádeje vo vieru v politikov a v ich zástupcov. Jedným z výsledkov je aj fakt, že do parlamentu sa dostala strana, ktorá je spájaná s extrémizmom a fašizmom,“ upozornil.

Podľa Stankeho teraz nastal čas, aby sa aj umelci jednoznačne postavili za politický názor. „Vysielame jasný odkaz vláde, že už sa nemienime prizerať na to, kam naša krajina kráča, ako Slovensko nadobúda hnedú farbu. Politické elity zabudli na ľudí, šírili nepravdy, polopravdy a strach. My umelci sme prestali byť morálnymi vzormi. Ale aj my máme toho dosť, preto sme odhodlaní opäť sa postaviť na čelo barikád a vrátiť morálne vzory do spoločnosti,“ uistil Stanke s tým, že umelci nesúhlasia so zložením súčasnej vlády. Sú však odhodlaní ju sledovať a veria, že sa pridajú aj novinári, učitelia, samotní politici a občania tejto krajiny.

Ľuďom na námestí sľúbil Richard Sulík z SaS, že bude tvrdou a konštruktívnou opozíciou. „Budeme im pozerať na prsty, budeme im zo života robiť peklo v rámci všetkých našich možností. A budeme pripravení na to, aby sme ich nahradili,“ odkázal.

Na pódiu vystúpili aj ďalší poslanci ako Jozef Mihál, Lucia Nicholsonová, Peter Osuský (všetci SaS), Igor Matovič, Veronika Remišová, Jozef Viskupič (všetci OĽaNO-NOVA), Peter Pčolinský (Smer rodina), ale aj exposlanec Alojz Hlina. Z hercov sa pred dav postavili okrem Stankeho aj Robo Roth, Alexander Bárta či Henrieta Mičkovicová.

Prečítajte si tiež: Komu okrem „Pána Boha“ vďačí kontroverzný Marian Kotleba za premiéru v parlamente

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM