Ľubomír Hudačko Futbal

Slávna futbalová Petržalka je vyzlečená donaha: Mení názov a v novej sezóne dokonca bez A-tímu v lige!

Jedinú výhru v prestížnej futbalovej Lige majstrov si z troch slovenských zástupcov pripísala Artmedia Bratislava. S trénerom Weissom žala úspechy a získavala tituly. Avšak po rozpredaji kádra živorila, pretransformovala sa na Petržalku 1898 a už aj tá je minulosťou. Dôvodom sú financie.

Ilustračný obrázok k článku Slávna futbalová Petržalka je vyzlečená donaha: Mení názov a v novej sezóne dokonca bez A-tímu v lige!
Zdroj: Webnoviny.sk

Petržalský klub, ktorý po odchode zo štadióna pri bratislavskom Starom moste našiel nové sídlo v priestoroch bývalej Základnej školy v Ovsišti, má za sebou nevydarenú jarnú časť III. ligy skupina západ.

Po novom FC Petržalka akadémia

Po zimnom odchode pätnástich hráčov prehral až trinásť z pätnástich stretnutí, raz remizoval a iba raz vyhral. Výrazne omladené mužstvo nakoniec skončilo v tabuľke na 14. mieste a to mu ešte Športovo-technická komisia Slovenského futbalového zväzu po skončení súťaže odrátala šesť bodov za nevyplatenie záväzkov voči už bývalému hráčovi Marošovi Schustríkovi.

Klub zároveň mení názov, v novej sezóne bude vystupovať ako FC Petržalka akadémia. Podarilo sa mu zachrániť aspoň mládežnícke družstvá, ktoré všetky prihlásil do súťažného ročníka 2014/2015. Najväčšia mestská časť na Slovensku tak bude bez mužského futbalu. Klub FC Petržalka 1898, ktorý v uplynulej sezóne pôsobil v III. slovenskej lige, totiž nedokáže finančne zabezpečiť chod A-tímu a do nového ročníka nenastúpi.

Miliónové dlhy

Petržalský klub musel podať návrh na konkurz, lebo nedokáže splácať svoje dlhy, ktoré sa blížia k miliónovým čiastkam. Klub dlhodobo nevedel nájsť partnerov, ktorí by vedeli zabezpečiť chod A-mužstva. Po reorganizácií súťaží mal klub hrať novozniknutú III. ligu skupina Bratislava. To sa však nestane a fanúšik tak príde o dvoje mestské derby, s Interom a Račou. Keďže pred niekoľkými rokmi stratil A-tím aj MŠK Iskra Petržalka (bývalá Matadorka), bude najväčšia mestská časť na Slovensku bez mužského futbalu.

Petržalka patrí k najstarším futbalovým klubom na Slovensku. Bývalá Artmedia získala v najvyššej súťaži dva majstrovské tituly (2005, 2008) a trikrát triumfovala v Slovenskom pohári (1988 ako Inter ZŤS, 2004 a 2008). Bola takisto jedným z troch slovenských tímov, ktoré dokázali postúpiť do skupinovej fázy Ligy majstrov. V roku 2005 vyradila v predkolách Celtic Glasgow i Partizan Belehrad, v hlavnej fáze potom pokorila FC Porto na jeho pôde 3:2 a v skupine obsadila tretiu priečku, čo znamenalo postup do šesnásťfinále Pohára UEFA.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM