Rôzne

Slávenie Troch kráľov: Aké zvyky patria k tomuto kresťanskému sviatku?

Vianočné obdobie uzatvára sviatok Troch kráľov alebo tzv. Zjavenie Pána. K tomuto dňu sa z minulosti viažu viaceré zvyky. Niektoré sú známe dodnes.

Ilustračný obrázok k článku Slávenie Troch kráľov: Aké zvyky patria k tomuto kresťanskému sviatku?
7
Galéria
Zdroj: TASR

Sviatok Traja králi – Zjavenie Pána patrí k najstarším kresťanským sviatkom. Veriaci na Slovensku i vo svete ho slávia tradične 6. januára.

V tento deň si pripomínajú biblické postavy – troch mudrcov z Východu, Gašpara, Melichara a Baltazára, ktorí sa prišli do Betlehema pokloniť novonarodenému Ježišovi a priniesli mu dary – zlato, kadidlo a myrhu.

K sviatku Troch kráľov patria aj rôzne zvyky. V kostole sa svätí voda nazývaná ako svätená alebo trojkráľová voda. Z tejto vody si môže každý nabrať pre svoju súkromnú potrebu. „V minulosti sa tejto vode pripisovala veľká moc, zvyklo sa z nej piť. Každý člen rodiny si upil pár glgov, aby bol počas celého roka zdravý,“ vysvetlila etnologička Katarína Nádaská.

V niektorých regiónoch Slovenska si ľudia dávali posvätiť nielen vodu, ale i soľ, kriedu a cesnak. Ako prezrádza etnologička, čerstvá svätená voda sa pila, soľou sa dochucovali jedlá a aj posvätený cesnak sa konzumoval. Časť vody, hlavička cesnaku, jedna krieda i časť soli sa však nechávali v domácnostiach ako ochrana pred nepriaznivými silami.

Vinšovačky a hry

Počas sviatku sa chodilo aj vinšovať. „Najmä staršie deti sa prezliekli za troch kráľov, nosili so sebou Betlehem a vinšovali alebo hrali tzv. trojkráľovú hru, ktorej obsahom bola návšteva troch mudrcov v Betleheme. Keďže podľa legendy bol jeden z nich černoch, jeden z chlapcov mal sadzami začiernenú tvár,“ povedala Nádaská.

V katolíckych kostoloch sa na Troch kráľov a v predvečer tohto sviatku konajú slávnostné omše. Vo viacerých chrámoch bývajú trojkráľové koncerty alebo betlehemské hry.

Cez deň sa na Slovensku obvykle konala aj tzv. kňazská koleda, pri ktorej kňazi obchádzali domy a požehnávali príbytky, kropili ich svätenou vodou, vydymili kadidlom a dvere označovali iniciálami troch mudrcov z Východu – G.M.B. Táto tradícia sa na viacerých miestach zachovala dodnes.

Ilustračný obrázok

Sviatok Troch kráľov
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM