Kultúra

Skvelé správy pre milovníkov filmov: Kino Lumiére opäť otvára svoje brány

Bratislavské Kino Lumiére otvára po druhej vlne pandémie. Pripravuje filmy, ktoré sa "stratili v covide".

Ilustračný obrázok k článku Skvelé správy pre milovníkov filmov: Kino Lumiére opäť otvára svoje brány
Zdroj: TASR/Pavol Zachar

Bratislavské Kino Lumiére otvára svoje kinosály po druhej vlne pandémie. Prvých divákov privíta v piatok 21. mája.

Denne uvedie najmenej štyri filmy, v programe figurujú tituly, ktoré svoju premiéru z dôvodu zatvorenia kín absolvovali v online priestore. Informovala o tom Simona Nôtová, tlačová tajomníčka Slovenského filmového ústavu (SFÚ).

„Otvárame filmami, ktoré sa ´stratili v covide´, to znamená, že ich premiéra sa realizovala z dôvodu pandémie vo virtuálnych kinosálach, prípadne sa v kinách ohriali len pár dní,“ približuje program počas prvých dní otvorenia kina jeho manažérka Zita Hosszúová.

Čakali na premiéru

Na veľké plátno sa po prvý raz dostanú dokument Komúna (2020) Jakuba Julényho o košickom undergrounde a jeho ikonickej postave Marcelovi Strýkovi a nórsky dokument Maliarka a zlodej (2020) Benjamina Reeho o netradičnom stretnutí českej maliarky so zlodejom jej obrazu.

V deň otvorenia sa vrátia aj Služobníci (2020) Ivana Ostrochovského z prostredia kňazského seminára v totalitnom Československu a oscarový film Chľast (2020) Thomasa Vinterberga.

Koncom mája sa na plátna dostanú aj nové distribučné tituly, mnohé z nich na svoju premiéru čakali až do otvorenia kín.

Slovensko aktuálne

Diváci uvidia oscarovú drámu Krajina nomádov (2020) od Chloé Zhao, ocenenú na udeľovaní cien americkej Akadémie filmových umení a vied za najlepší film, tiež #metoo film Nádejná mladá žena (2020) Emeralda Fennella. V júni sa diváci môžu okrem iného tešiť na drámu Leto 85 (2020) Françoisa Ozona.

„V priebehu mája sa uskutočnia vybrané projekcie online i v kinosálach, v oboch priestoroch sa vrátime napríklad k Cirkusu (1928) Charlieho Chaplina v cykle Reštaurovaná klasika, ale aj k najnovšiemu víťazovi Berlinale 2021 – snímke Smolný pich aneb pitomý porno (2021),“ dodala Hosszúová s tým, že uvedenie tejto snímky bude spojené s naživo streamovanou diskusiou za účasti režiséra Radu Judeho.

Platné opatrenia

Vstup do kina a pobyt v ňom je možný len s prekrytými hornými dýchacími cestami – respirátorom, v kine je potrebné dodržiavať rozstupy minimálne dva metre, predpísané je sedenie v šachovnicovom modeli pri naplnení 50-percentnej kapacity kinosály. Konzumácia pokrmov alebo nápojov v priestoroch kina nie je povolená a pracovníci kina odporúčajú zakúpiť si vstupenky online.

„Od pondelka 24. mája bude možné respirátory nahradiť rúškom,“ avizujú organizátori.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM