KAW Správy Samospráva

Skvelá správa pre Bratislavu: Lekáreň u Salvátora bude patriť mestu

Poslanci na mestskom zastupiteľstve dnes odsúhlasili dôležitý návrh. Historickú budovu lekárne získa mesto výmenou za iné priestory.

Ilustračný obrázok k článku Skvelá správa pre Bratislavu: Lekáreň u Salvátora bude patriť mestu
9
Galéria
Zdroj: Maroš Mačuha FB

O výmene budovy za iné objekty dnes (28. 5.) rozhodlo mestské zastupiteľstvo. Za hlasovali všetci prítomní poslanci, okrem poslankyne D. Čahojovej, ktorá sa hlasovania zdržala. Mesto má záujem budovu zrekonštruovať.

Výmena za iné priestory

Polovica tejto obdivovanej, no zanedbávanej, budovy je vo vlastníctve mesta. Druhá polovica je v rukách súkromného vlastníka, ktorým je aktuálne spoločnosť Forespo Helios 2. „Výmera celej stavby je 242 metrov štvorcových (m2) a cena za 50-percentný podiel bola znaleckým posudkom určená na 372 758,44 eura,“ uviedla Jánošíková. Stavba je momentálne v zanedbanom technickom stave a podľa mesta nevyhnutne potrebuje rekonštrukciu.

Či sa do lekárne vráti vzácny mobiliár, je zatiaľ otázne. Vlastní ho totiž súkromný zberateľ. Ak sa ho nepodarí mestu odkúpiť, dá pravdepodobne vyrobiť repliky historického nábytku.

Vedenie mesta preto oslovilo súkromného vlastníka a tlmočilo mu svoj zámer získať budovu do stopercentného vlastníctva mesta. Výsledkom rokovaní je, že mesto má aktuálne možnosť získať celú budovu do výlučného vlastníctva zámenou za nebytový priestor na Panskej ulici 2, v ktorej sa v súčasnosti nachádza predajňa ľudovoumeleckého, spotrebného a úžitkového tovaru – Folk Folk a predajom rozostavaného skeletu vodojemu z 80. rokov minulého storočia v mestskej časti Devín.

„Vlastník polovičného podielu v Salvátore dal mestu v rámci rokovaní ponuku na tieto dve nehnuteľnosti a keďže mesto s nimi nemá žiadne zámery a ich cena podľa znaleckých posudkov zodpovedá cene podielu v Salvátore, rozhodli sme sa takúto ponuku rozpracovať a predložiť mestským poslancom,“ uviedla hovorkyňa.

„Rozdiel v hodnotách zamieňaných nehnuteľností spolu s predávanou nehnuteľnosťou predstavuje sumu 488,78 eura v prospech hlavného mesta. Zároveň by bol predajom skeletu vodojemu ukončený súdny spor vedený voči hlavnému mestu s podmienkou, že vlastníci pozemkov sa vzdajú všetkých finančných nárokov voči hlavnému mestu vyplývajúcich z daného súdneho sporu,“ spresnila Jánošíková.

Zdroj: Bratislava.dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM