Rastislav Búgel Správy

Situácia na železniciach je KRITICKÁ! Podľa odborárov hrozí, že sa vlakmi čoskoro NEODVEZIEME

Podľa odborárov hrozí, že od polovice roka sa tisíce Slovákov vlakmi jednoducho neodvezú. Varujú pred kolapsom železničnej dopravy.

Ilustračný obrázok k článku Situácia na železniciach je KRITICKÁ! Podľa odborárov hrozí, že sa vlakmi čoskoro NEODVEZIEME
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer

Situácia slovenských železníc je kritická. Môže za to katastrofický stav koľají a aj výrazný nedostatok zamestnancov.

Počas minulého týždňa na to upozornila Odborová asociácia výpravcov a dispečerov (OAVD). Odborári zároveň vyzvali rezort dopravy a aj Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) na zverejnenie návrhu, ktorým by ukázali, ako chcú zabezpečiť plynulosť a bezpečnosť dopravy od polovice roka 2024.

Ako upozornila agentúra SITA, OAVD je pripravené vedeniu Železníc Slovenskej republiky ponúknuť spoluprácu pri hľadaní financií, ktoré by pomohli zvýšiť mzdy kľúčových zamestnancov.

Chýbajú stovky ľudí

Len v západoslovenskom regióne podľa odborára momentálne chýba takmer 500 zamestnancov, ktorí sa podieľajú na riadení a zabezpečení železničnej prevádzky. "Situácia je skutočne kritická. Prvý nedostatok zamestnancov sa už prejavil tento týždeň, keď bol obmedzený počet zamestnancov v nočnej zmene na Hlavnej stanici v Bratislave,” povedal Matej Ferencei.

Odborová asociácia výpravcov a dispečerov tvrdí, že ešte horšia situácia je na trati z Kútov cez Gbely a Holíč nad Moravou do Skalice. Vlaky tam už nejazdia a boli nahradené autobusmi.

Hrozí zastavenie dopravy?

„Dnes reálne hrozí, že od polovice roka bude na západnom Slovensku železničná doprava výrazne obmedzená alebo zastavená. Najohrozenejšia je Bratislava, Trnava a Záhorie,” dodal odborár, podľa ktorého podobné obmedzenia čakajú aj ďalšie časti Slovenska, keď budú kompetentní situáciu naďalej ignorovať. Dodal, že ešte horšia je situácia so zamestnancami na údržbu tratí a zabezpečovacích zariadení. Ich nedostatok sa má prejavovať na celom Slovensku.

Podľa OAVD sú sa kritickým nedostatkom zamestnancov nevyhovujúce pracovné podmienky a nízke mzdy.

Čo na to ministerstvo?

„Ministerstvo dopravy si uvedomuje, že na západnom Slovensku je vo všeobecnosti problém s nedostatkom pracovnej sily, a to nielen v železničnom sektore, ale aj v iných oblastiach. Týmto problémom sa intenzívne zaoberáme a naposledy v pondelok o riešeniach diskutoval minister s vedením ŽSR. Ubezpečujeme verejnosť, že urobíme všetko pre to, aby sa katastrofické scenáre, ktoré dnes veštia odborári, nenaplnili,“ povedala pre server Pluska.sk hovorkyňa Petra Poláčiková.

Problémové odchody do dôchodku

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) tvrdia, že tento problém riešia už dlhodobo. „Situácia sa výrazne skomplikovala na konci minulého roka odchodmi do starobných a predčasných starobných dôchodkov, najmä predčasného starobného dôchodku po 40 odpracovaných rokoch,“ vysvetľuje hovorkyňa Vladimíra Bahýlová.

ŽSR v roku 2023 evidovali 1 575 skončení pracovného pomeru. Z tohto počtu bolo až 1 024 odchodov do dôchodku. Prijali však len 952 nových zamestnancov.

Robia aj nadčasy

„Fungovanie najmä v Bratislavskom a Trnavskom kraji zabezpečujeme aj nadčasovou prácou, ktorú v rozsahu 150 hodín zamestnancom nariaďujeme. Po jej dočerpaní budeme zamestnancom navrhovať výkon práce nadčas s ich súhlasom a, samozrejme, zintenzívnime náborovú činnosť,“ dodala hovorkyňa, podľa ktorej nie je jednoduché získať nových zamestnancov.

Len pri pozícii výpravca trvá celý proces takmer jeden rok.

„Nových zamestnancov získavame zapojením sa do systému duálneho vzdelávania, štipendijného programu a zapájaním sa do náboru v spolupráci s Úradmi práce. Oslovili sme aj detské domovy, avšak zatiaľ sme bez reakcií,“ povedala pre Pluska.sk Bahýlová.

Ako chcú železnice zvyšovať platy? Podľa hovorkyne sú ŽSR v procese kolektívneho vyjednávania, pričom sa na nich vzťahuje rozpočet verejnej správy. Konkrétne údaje preto ešte poskytnúť nevedela.

ŽSR podľa hovorkyne poskytujú napríklad príspevok na bývanie a ubytovanie, stabilizačný príspevok, príspevok pre nových zamestnancov, náborový príspevok a príspevok za získanie nového zamestnanca.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: Twitter.com/Breaking News
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM