Rastislav Búgel Správy

Šíri sa VTÁČIA chrípka! Zo štrkoviska vytiahli DESIATKY uhynutých labutí

Zo štrkoviska vytiahli 70 uhynutých labutí, pri ktorých sa potvrdila vtáčia chrípka. Na prípady upozorňuje aj mestská časť.

Ilustračný obrázok k článku Šíri sa VTÁČIA chrípka! Zo štrkoviska vytiahli DESIATKY uhynutých labutí
3
Galéria

Na Slovensku sa opäť šíri nebezpečná vtáčia chrípka. Prostredníctvom Facebooku na najnovší prípad upozornila Správa CHKO Záhorie.

„Na štrkovisku Oširid pri Sekuliach máme bohužiaľ potvrdenú vtáčiu chrípku. Vo štvrtok tu príslušníci Hasičského a záchranného zboru za asistencie zamestnancov ŠOP SR a veterinárnej správy vytiahli zo štrkoviska 70 uhynutých jedincov labute veľkej,“ informuje Správa CHKO Záhorie.

Vtáčia chrípka v mestskej časti

Tento prípad však nie je jediný. Na nález vtáčej chrípky u uhynutého vtáctva upozorňuje aj bratislavská mestská časť (MČ) Devínska Nová Ves. Miestom nálezu bola podľa oznamu zverejnenom na webe MČ lúka pri rieke Morava, pri Marcheggskom viadukte.

Do platnosti vstúpilo aj nariadenie Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy. Mestská časť musí vykonať súpis všetkých chovov hydiny. „Z uvedeného dôvodu žiadame občanov, aby nahlásili všetky chovy hydiny a iných vtákov v zajatí v mestskej časti Bratislava – Devínska Nová Ves vrátane počtov chovaného vtáctva podľa druhov a kategórie,“ vyzvala Devínska Nová Ves.

Zároveň platí zákaz zhromažďovania hydiny alebo iných vtákov držaných v zajatí na veľtrhoch, trhoch, výstavách alebo iných podujatiach

Aké sú príznaky?

„Hlavnými klinickými príznakmi je strata plachosti, znížená aktivita a pokles až zastavenie príjmu krmiva, postihnuté jedince sa zhlukujú pod tepelným zdrojom, majú našuchorené perie, nosnice častejšie kvokajú, klesá a zastavuje sa znáška. Objavujú sa aj respiračné príznaky ako sú kašeľ, kýchanie, chrapot, nadmerné slzenie, opuchy a zmodranie hlavy, hrebienka, lalôčikov a viečok, výtok z nosových otvorov,“ píše web mestskej časti.

Na paniku (zatiaľ) dôvod nie je

Na opatrnosť už vyzval aj minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Richard Takáč. Ten sa obrátil na hlavného veterinára prof. Bíreša.

“Máme potvrdený výskyt vtáčej chrípky u voľne žijúceho vtáctva, predovšetkým u kačíc a labutí, preto je dôležité chrániť domácu hydinu pred priamym a nepriamym kontaktom s voľne žijúcim vtáctvom,” potvrdil Jozef Bíreš, hlavný veterinárny a potravinový riaditeľ pre SR.

“Nateraz nie je dôvod na paniku. Vtáčiu chrípku máme pod kontrolou na rozdiel od susedných krajín. Napríklad v Maďarsku či Poľsku sa utrácajú desaťtisíce kusov domácej hydiny,” dodal Bíreš.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si tiež

Vtáčia chrípka zabila 70 labutí
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM