Správy

Silné búrky udreli aj na Bratislavu a okolie: Voda zaliala Senec aj Pezinok, VIDEO

Najintenzívnejšie búrky tohto roka sa prehnali aj okolím Bratislavy. Pod vodou sa ocitlo viacero lokalít. Na problémy upozorňuje aj polícia.

Ilustračný obrázok k článku Silné búrky udreli aj na Bratislavu a okolie: Voda zaliala Senec aj Pezinok, VIDEO
Zdroj: iMeteo.sk

Dnešné búrky sú najintenzívnejšie, aké sa počas tohto roka vyskytli na našom území. Búrky sú významné nielen ich bleskovou aktivitou, ale prinášajú aj krúpy a predovšetkým prudký prívalový dážď, ktorý zaplavuje. Pod vodou sa ocitli napríklad mestá Pezinok, či Senec.

Ulice pod vodou

Dnešná výnimočná situácia odštartovala v oblasti Malaciek, kde sa popoludní vyskytovala silná búrka, ktorá priniesla viac ako 2000 bleskov a intenzívne prívalové zrážky. To najhoršie sa však udialo až s príchodom večerných hodín. Búrky nad Malými Karpatmi začali naberať na sile.

Postupne sa vytvoril búrkový systém, ktorý v istý okamih siahal z oblasti Záhoria, cez východnú časť Bratislavy až smerom nad Maďarsko.

Najintenzívnejšie prejavy a to najhoršie sa však udialo v oblasti Malých Karpát a v ich blízkosti. Extrémne zrážky ako prvé zasiahli Pernek, kde len v priebehu niekoľkých minút spadli z meteorologického hľadiska v skutku významné úhrny. Zrážkomer zaznamenal až 93 mm zrážok.

Za posledných 24 hodín tu spadlo už viac ako 100 litrov na meter štvorcový. Intenzívne zrážky sa následne presunuli do Pezinka, kde spadlo viac ako 40 mm zrážok a viaceré ulice v meste zostali zaplavené.

Článok pokračuje pod videom.

Zdroj: Dnes24.sk

Pezinok aj Senec zaliala voda

Polícia upozorňuje na dopravné obmedzenia, s ktorými treba počítať na Pezinskej Babe. Vodičov vyzýva, aby využili alternatívnu trasu. Informuje o tom na sociálnej sieti.

„Z dôvodu odstraňovania následkov silného dažďa a blata na vozovke príslušníkmi Hasičského a záchranného zboru je tento úsek v súčasnosti neprejazdný,“ konštatuje polícia, ktorá na mieste usmerňuje premávku.

Na problémy so zjazdnosťou upozorňuje aj Zelená vlna RTVS, podľa ktorej na horskom priechode Pezinská Baba husto prší, padajú krúpy a na ceste je blato z okolitých lesov. Vodičom radí úseku sa vyhnúť.

Výstrahy druhého stupňa

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal pre Bratislavský a Trnavský kraj výstrahy druhého stupňa pred búrkami. Pre časť krajného západu vydal aj hydrologické výstrahy.

Výstrahy druhého stupňa pred búrkami platia pre okresy Malacky, Pezinok, Senec, Dunajská Streda, Galanta, Trnava, Hlohovec a Piešťany.

„S búrkami môžu byť spojené prívalové zrážky s úhrnmi 30 až 50 milimetrov a nárazy vetra s rýchlosťou 70 až 110 kilometrov za hodinu,“ podotýkajú meteorológovia.

SHMÚ zároveň vydal aj hydrologické výstrahy druhého stupňa. Na Záhorí ide o okres Malacky, v prípade Dunaja ide o Senec a Dunajskú Stredu. Na dolnom Považí sa výstrahy týkajú Galanty, Trnavy, Pezinka, Hlohovca a Piešťan.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si tiež

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM