Tomáš Stupavský Rôzne

Sergej Lavrov je v Bratislave. Pred Prezidentským palácom ho vítali pokrikom: „okupant, okupant“

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov dnes oficiálne pricestoval na návštevu Bratislavy. Prvé stretnutie absolvoval so slovenským prezidentom Andrejom Kiskom. Na Hodžovom námestí čakali dva rozdielne tábory, ktoré Lavrova vítali vášnivými reakciami.

Ilustračný obrázok k článku Sergej Lavrov je v Bratislave. Pred Prezidentským palácom ho vítali pokrikom: „okupant, okupant“
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk

Jedna skupina bola „vyzbrojená“ vlajkami Ukrajiny a Európskej únie. Asi desiatka ľudí sa netajila tým, že nesúhlasí s agresiou Ruska na Ukrajine.

„Táto akcia je protest, ale súčasne aj podpora prezidentovi Andrejovi Kiskovi, ktorý sa rozhodol so Sergejom Lavrovom preberať otázku agresie Ruska na Ukrajine a nás teší, že sa zhoduje s našim názorom, že sa jedná o jednoznačnú agresiu Ruska,“ povedal pre Bratislava24.sk podpredseda Občianskej konzervatívnej strany Juraj Petrovič.

Ako ďalej uviedol organizátor protestného zhromaždenia s názvom „Ruky preč od Ukrajiny“, cieľom akcie bolo ukázať Sergejovi Lavrovovi, že určite nie celé Slovensko stojí za Ruskom.

„Ako som povedal, sme presvedčení, že Rusko je v konflikte na východe jednoznačne agresorom. Ale musím podotknúť, že náš protest nemá nič spoločné so sovietskymi vojakmi, ktorí bojovali počas oslobodenia Bratislavy, tých si samozrejme ctíme. Chceme dať najavo Lavrovovi, že nesúhlasíme s anexiou Krymu, vojenskými akciami na východe Ukrajiny a myslíme si, že by sa Rusko malo stiahnuť z týchto oblastí,“ doplnil Petrovič.

Rusko strážca mieru?

Po príchode Lavrova prišlo k výmene názorov dvoch skupín. Ruskí sympatizanti začali kričať „Rossija, Rossija." Na druhej strane znelo od ukrajinských podporovateľov „Okupant, Okupant."

Našťastie sa jednalo iba o verbálnu výmenu postojov. Skupina zložená zo sympatizantov Ruska sa netajila, že sú poctení návštevou Sergeja Lavrova.

„My sme tu za ľudí, ktorí prišli vzdať vďaku za tých, ktorí pred 70 rokmi za nás položili svoje životy. Dnes nás poctil svojou návštevou pán Sergej Lavrov, zástupca jediného národa, ktorý drží stráž nad mierom. Preto sme prišli, aby sme privítali ruského ministra zahraničných vecí a dali mu najavo, že my Slováci nikdy nebudeme bojovať proti ruským bratom,“ vyjadril sa Jaroslav Rusnák.

Slovákom záleží na Ukrajine

Medzi podporovateľmi sa objavilo aj niekoľko politikov a známych aktivistov. „Prišli sme vyjadriť solidaritu s Ukrajinou a jednak sme nechceli, aby táto oficiálna návšteva prešla mlčaním, čo sa týka ruskej invázie na Kryme,“ povedal podpredseda hnutia Nova Gábor Grendel.

„Náš sused čelí obrovským problémom v podobe nevyhlásenej krvavej vojny vo svojej krajine, tak sme ho prišli podporiť aspoň takýmto tichým protestom. Chceme preukázať, že občanom Slovenska záleží na obyvateľoch Ukrajiny, keď už našim politikom sú ľahostajní. Mrzí ma, že sa naši vrchní predstavitelia obávajú „vyfarbiť“ a vyjadriť svoj názor k tejto závažnej téme,“ prezradil stredoškolský učiteľ a protikorupčný aktivista Juraj Smatana.

Ruský minister zahraničných vecí sa po stretnutí so slovenským prezidentom Andrejom Kiskom, zúčastnil na spomienkovej slávnosti kladenia vencov k pamätníku na Slavíne pri príležitosti 70. výročia oslobodenia Bratislavy. Následne sa stretol aj s premiérom Róbertom Ficom, ministrom zahraničných vecí a európskch záležitostí SR Miroslavom Lajčákom a predsedom Národnej rady Petrom Pellegrinim.

Prečítajte si tiež: Kiska sa stretol s Lavrovom. Slovenský prezident pripomenul roky 1938 a 1968

Návšteva Sergeja Lavrova
8
Galéria
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM