Maros Palesch Kultúra

SeniorFest Bratislava 2011

Valné zhromaždenie Organizácie spojených národov vyhlásilo pred 21 rokmi mesiac október za Mesiac úcty k starším. Samospráva slovenskej metropoly chce zvýrazniť postavenie i poslanie bratislavských seniorov v živote mesta, a preto pripravila projekt

Bratislavský magistrát, v spolupráci s mestskými organizáciami (knižnica, galéria, múzeum, mestská polícia, umelecké školy, BKIS) a neziskovými organizáciami, pripravil sériu 17 kultúrnych, vzdelávacích a spoločenských podujatí. Týmto projektom chce vedenie hlavného mesta podporiť aktívnu účasť starších ľudí na spoločenskom, verejnom živote, využiť ich životné skúsenosti a poznatky pre rozvoj samosprávy. Keďže seniori sú stále najviac ohrozenou skupinou, ktorá sa stáva obeťou nekalých obchodných praktík, zavádzania zo strany predajcov, prvý ročník celomestského SeniorFestu bude zameraný na cielené spotrebiteľské vzdelávanie skôr narodených obyvateľov slovenskej metropoly.

SeniorFest 2011 sa začal 3. októbra (pondelok) odbornou prednáškou na tému: Ako sa vyhnúť problémom pri používaní služieb telekomunikačných operátorov v priestoroch Primaciálneho paláca (Justiho sieň) a je súčasťou októbrového cyklu piatich spotrebiteľských prednášok, ktoré organizuje hlavné mesto spoločne so Združením občianskej sebaobrany a za finančnej podpory ministerstva hospodárstva.

Počas mesiaca úcty k starším sa budú môcť bratislavskí seniori naučiť nové zručnosti pri práci s počítačom, pri využívaní internetu pre komunikáciu s rodinou či kamarátmi. Internetová škola pre seniorov bude prebiehať v týždňových kurzoch, v priestoroch mestskej knižnice. Primátor Milan Ftáčnik v rámci mesiaca seniorov ocení tých Bratislavčanov, ktorí počas celého života nezištne pomáhali iným, a aj dnes, keď sú na dôchodku, sa aktívne zapájajú do života v meste. Koncert „Kytica pozdravov“ bude 10. októbra 2011 v Zrkadlovej sále Primaciálneho paláca.

Podľa štatistík takmer štvrtina obyvateľov slovenskej metropoly je v poproduktívnom veku, v Bratislave žije takmer stopäťtisíc seniorov. Najviac seniorov pritom žije v Starom meste, a najmladšia bratislavská mestská časť je Petržalka. Demografický vývoj ukazuje, že do roku 2025 sa počet seniorov zdvojnásobí. Preto je už v súčasnosti úlohu samosprávy pripravovať koncepcie, ktoré prispejú k aktívnemu zapájaniu seniorov do života v meste, ako aj realizovať projekty, ktoré ich do spoločenského života v meste vťahujú, nie vylučujú.

**Staroba sa tak dnes priamo či nepriamo dotýka každého Bratislavčana, a preto primátor M. Ftáčnik prizýva k SeniorFestu nielen seniorov, ale aj mladších obyvateľov metropoly. Október je totiž tým mesiacom, kedy spoločne môžeme vyjadriť úctu starým rodičom a priateľom za to, čo urobili pre rodinu, ale taktiež rozvoj mesta, spoločnosti. **

Zdroj: Magistrát Bratislavy, Ľubomír Andrassy

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM