Tomáš Stupavský Samospráva

Senec možno dostane novú nemocnicu. V pláne je aj rekonštrukcia súčasnej polikliniky

V Senci možno v budúcnosti vyrastie nová nemocnica menšieho typu s kapacitou 100 až 120 lôžok a bude v nej približne 50 lekárskych miest. Taktiež zrejme zrekonštruujú súčasnú polikliniku a za ňou možno dobudujú o nový trakt objekt s kapacitou pre 12 lekárskych miest.

Ilustračný obrázok k článku Senec možno dostane novú nemocnicu. V pláne je aj rekonštrukcia súčasnej polikliniky
Zdroj: TASR

Sústredené by tu mali byť odborné ambulancie v nadväznosti na lekárov primárneho kontaktu. Vyplýva to z Konceptu územného plánu mesta Senec, ktorý je spracovaný v dvoch variantoch.

V koncepte sa totiž uvádza, že súčasné priestory v seneckej poliklinike nie sú dostatočným riešením pre navrhovaný rozvoj mesta. Výstavba nemocničného zariadenia je podľa tohto dokumentu dôležitá aj v súvislosti s rozvojom cestovného ruchu pri seneckých jazerách. Či sa však tieto návrhy niekedy naplnia a bude sa s nimi počítať do budúcnosti, je otázne.

Koncept bude najprv predstavený a verejne prerokovaný v stredu (21.1.) o 16.00 h na Mestskom úrade v Senci. Z neho sa následne vyberie konečné riešenie pre Návrh územného plánu mesta Senec. Ten po prerokovaní s dotknutými orgánmi i verejnosťou bude schvaľovať mestské zastupiteľstvo.

V Senci sa momentálne nachádza jedna poliklinika, v ktorej sú takmer všetci odborní lekári. Podľa konceptu v meste nie je nemocničné lôžkové oddelenie. Všeobecnú alebo špecializovanú zdravotnú starostlivosť obyvateľom poskytujú ambulancie sústredené v budove polikliniky alebo aj mimo nej. V súčasnosti v Senci pôsobí 43 lekárov.

Mesto sa doteraz riadi územným plánom, ktorý bol spracovaný v rokoch 1985–1988 a schválený mestským zastupiteľstvom v roku 1993. Niektoré jeho východiskové predpoklady a rozvojové ciele sa pre samosprávu ukázali už ako prekonané. Od roku 2009 preto začala s obstarávaním nového územného plánu mesta.

Koncept nového územného plánu je spracovaný v dvoch variantoch. V prvom sa počíta s tým, že v navrhovanom roku 2030 bude počet obyvateľov v Senci 30.113. Plochy pozemkov pre rodinné domy sú v ňom navrhnuté od 600 do 800 metrov štvorcových, pre rekreačné domy sú plochy navrhnuté do 1000 m2.

Druhý variant v navrhovanom roku 2030 predpokladá 24.640 obyvateľov. Plochy pozemkov pre rodinné domy sú navrhnuté od 800 do 1000 m2 a pre rekreačné domy do 1500 m2.

Ilustračné foto.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM