Nina Táborská Samospráva

Schválenú 15-miliónovú dotáciu na zabezpečenie príprav predsedníctva využije mesto najmä na opravy ciest

Hlavné mesto vyčlení z dotácie na zabezpečenie príprav predsedníctva Slovenska v Rade Európskej únie, ktorú vo výške 15 miliónov eur schválila vláda, najviac peňazí na opravu ciest. Uviedol to na brífingu primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Ilustračný obrázok k článku Schválenú 15-miliónovú dotáciu na zabezpečenie príprav predsedníctva využije mesto najmä na opravy ciest
Zdroj: TASR

Podľa zverejneného materiálu by sa malo opraviť 28 komunikácií. Asfaltový povrch sa má obnoviť napríklad na Trnavskej, Drotárskej ceste či Hodžovom námestí. Taktiež na Matúšovej, Búdkovej, Štefánikovej či Staromestskej ulici. Dlažby by sa mali opraviť napríklad na Mudroňovej, Uršulínskej, Hodžovom námestí či na Námestí Ľudovíta Štúra.

„Je to veľmi dobrá správa pre Bratislavu a veľké gesto zo strany vlády. Máme presný plán prác, kam tie financie pôjdu. Sú to účelovo viazané prostriedky, čo znamená, že súčasťou materiálu je aj zoznam komunikácií, verejných priestranstiev, kultúrnych pamiatok či zelených plôch, ktoré sa budú revitalizovať,“ povedal Nesrovnal, podľa ktorého je to aj gesto do budúcnosti, pretože tieto veci v Bratislave zostanú.

Cesty, verejné priestranstvá aj budovy mesta

Z dotácie sa použije 14 miliónov eur na projekty v pôsobnosti bratislavského magistrátu a jeden milión eur na projekty v pôsobnosti bratislavskej mestskej časti Staré Mesto.

Okrem obnovy komunikácií pôjde aj o opravu inžinierskych objektov, revitalizáciu verejných priestranstiev, opravu kultúrnych a pamiatkovo chránených objektov i budov mesta. Taktiež sú tu zahrnuté projekty zamerané na marketing, komunikáciu a kultúru.

„Najväčšia čiastka pôjde do opravy ciest, pretože tie sú najviac rozbité,“ podotkol primátor. O akú sumu pôjde, dnes nespresnil. V rámci inžinierskych objektov sa majú na Moste SNP natrieť zábradlia peších zón či zrekonštruovať kryt vozovky. V podchode na Trnavskom mýte sa majú zrealizovať elektroinštalačné práce, vyčistiť steny a zrenovovať omietky. V hlavnom meste má pribudnúť aj špeciálne osvetlenie priechodov pre chodcov, a to pre zvýšenie ich bezpečnosti.

Pri revitalizácii verejných priestranstiev sa počíta napríklad s doplnením lavičiek na Odborárskom námestí či výsadbou zelene a parkovou úpravou na Námestí Ľudovíta Štúra, Karadžičovej a Spojnej ulici či pod Mostom SNP.

V prípade kultúrnych pamiatok a chránených objektov má dôjsť k reštaurátorskej obnove fasády kostola Klarisky, na Radničnej veži na Hlavnom námestí sa zrekonštruuje ciferník hodín.

Reštaurátorská obnova fasády sa zrealizuje aj v Mirbachovom paláci. Financie z dotácie pôjdu aj na obrazové mapy, turistických sprievodcov, propagačné kiosky, bannery či výstavy. Slovensko bude predsedať Rade Európskej únii v druhej polovici budúceho roka.

Prečítajte si tiež: Bratislava dostane 15 miliónov eur na zabezpečenie príprav predsedníctva

Foto: Ilustračné.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM