Michaela Katonová Rôzne

Schöne Náci chcel byť klaunom, aby mohol ľuďom rozdávať radosť

Známa postavička z ulíc Bratislavy ukrývala mnoho tajomstiev. Ignác Lamár, známy ako Schöne Náci túžil robiť ľudí šťastnými prostredníctvom humoru a smiechu.

Ilustračný obrázok k článku Schöne Náci chcel byť klaunom, aby mohol ľuďom rozdávať radosť
Zdroj: Dnes24.sk

Schöne Náci, ktorého i dnes denne „stretávajú“ stovky ľudí pri Hlavnom námestí a fotografujú sa pod jeho cylindrom, bol tragikomickou osobnosťou hlavného mesta. Narodil sa v Petržalke na prelome 19. a 20. storočia. Pôvodne sa mal stať obuvníkom, život to však zariadil inak.

Bratia Ignácovho otca Karola odišli za prácou do zahraničia a sestra sa vydala do Rakúska. Manželka ho opustila a ušla s tovarišom do Viedne. Karol zažíval jednu ranu osudu za druhou a svoje trápenie riešil alkoholom. Po jeho smrti exekútori rozpredali zvyšný majetok, aby uhradili rokmi nahromadené dlžoby.

Ignácovi zabezpečili známi miesto v divadelných dielňach. Od vtedy sa chcel stať slávnym klaunom v cirkuse, akým bol jeho starý otec.

Po tom, čo ho z práce v dielňach prepustili kvôli kríze, opustila ho aj priateľka Žaneta a ušla, podobne ako mama, s milencom. Ignác blúdil bratislavskými ulicami a kde – tu si privyrábal upratovaním či prášením kobercov pre mestské paničky.

Keď pracoval u grófky Náriovej našiel cylinder, frak, čierne lakovky, paličku i biele rukavice a začal sa s úsmevom prechádzať po centre mesta. V tom období údajne vznikla prezývka, pod ktorou ho i dnes ľudia poznajú. Schöne Náci sa stal neodmysliteľným klaunom ulíc a hoci sa jeho sen o cirkuse nikdy nesplnil, sčasti si ho plnil na bratislavskom kor­ze.

Prečítajte si tiež: Historické zábery: Hriešne ulice preslávené prostitúciou zničila stavba Mosta SNP

Zdroj: Spomienky a vyznania lekára

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM