Rôzne

Saturn sa ukáže v celej svojej kráse. Pozorovať ho môžete na nábreží Dunaja

Druhá najväčšia planéta Slnečnej sústavy bude dnes večer najbližšie k Zemi. Pozorovať krásu Saturnu aj s jeho prstencami môžete aj vy!

Saturn je šiesta planéta Slnečnej sústavy v poradí od Slnka a zároveň najvzdialenejšia planéta, ktorá je pozorovateľná voľným okom. A práve dnes je ten deň, kedy nám Saturn odhalí svoje tajomstvá.

Planéta s prstencom bude najbližšie k Zemi a viditeľná celú noc. Keďže by malo byť jasno, budú ideálne podmienky na pozorovanie a fotenie Saturnu. So stredne veľkým ďalekohľadom uvidíte jeho prstence a niektoré z najjasnejších mesiacov.

Verejné pozorovanie na nábreží

Tento unikátny astronomický úkaz si môžete prísť vychutnať aj na nábrežie Dunaja pred obchodné centrum Eurovea, kde občianske združenie Slovenské planetáriá pripraví verejné pozorovanie.

„Na mieste budeme od 19:30 hod., Saturn začne stúpať nad horizont hneď po západe Slnka o 20:48 hod. Pozorovateľný však bude až približne okolo 22:00 hod.,“ informuje na svojej webovej stránke OZ Slovenské planetáriá. Dovtedy si zvedavci môžu cez ďalekohľad pozrieť Mesiac a jeho krátery, Jupiter so svojimi štyrmi najväčšími mesiacmi Io, Europa, Ganymedes a Calisto a ďalšie objekty.

Saturn je známy najmohutnejšou sústavou prstencov zo všetkých planét Slnečnej sústavy. Jeho hlavné prstence, ktoré sú označené veľkými písmenami, možno pozorovať zo Zeme už aj malým ďalekohľadom. Okolo planéty obieha tiež početná rodina mesiacov, z ktorých najväčší je Titan.

Ilustračný obrázok

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM