Adriana Banásová Rôzne

Samovraždy mladých ľudí môže zastaviť nový projekt [ne]normálne.sk

Nedostatok času, stres či sociálne rozdiely môžu dohnať mladých ľudí k čiernym myšlienkam skoncovať so životom. Tomuto chcú zabrániť protagonisti občianskeho združenia Inštitút PRIJATIA, ktorý dnes spúšťa internetovú platformu s názvom [ne]normálne.sk.

Ilustračný obrázok k článku Samovraždy mladých ľudí môže zastaviť nový projekt [ne]normálne.sk
Zdroj: Dnes24.sk

Občianske združenie Inštitút PRIJATIA už takmer tri roky prevádzkuje internetovú poradňu pre mladých IPčko.sk, ktorá slúži na pomoc mladým ľuďom v krízových situáciách. Na základe posledných udalostí, kedy si v priebehu dvoch týždňov vzali na Slovensku život štyria mladí ľudia, sa však združenie rozhodlo spustiť nový projekt.

„Cieľom tohto portálu je odpovedať na otázky mladého človeka, ktorý sa trápi a nevie, čo má vo svojej situácii robiť,“ informoval riaditeľ o.z. Inštitút PRIJATIA Marek Madro.

Súčasťou stránky budú aj videorozhovory so školenými odborníkmi na konkrétne témy, príbehy mladých ľudí, ktorí sa rozhodli zmeniť svoj život, blogy, moderované diskusné fórum a kontakty na odborníkov.

Alarmujúca štatistika

Pohnútkou vzniku nového projektu boli aj alarmujúce zistenia o tom, čo ľudia zadávajú do internetového vyhľadávača Google.

„Každý mesiac si ľudia do vyhľadávača zadajú približne 1500× slovo depresia, 50× ako sa vyhladovať, 200× návod na samovraždu, 500× slovo znásilnenie, pocit strachu a úzkosti 1000× a zmysel života mesačne hľadá približne 1000 ľudí,“ uviedol Marek Madro.

Inštitút spolu s novým projektom poskytuje ľuďom s problémami a depresiami poradenstvo 50-tich školených pracovníkov, ktorí s mladými chatuje na dennej báze, anonymne a bezplatne od skorého rána do polnoci.

Portál je určený primárne mladým ľuďom, ale ako pre Bratislava24.sk uviedla koordinátorka projektu Katarína Gešková: „Určite ak príde niekto starší povedzme okolo 30– 40 rokov, tak ho neodmietneme a poradíme samozrejme aj jemu. Náš chat je anonymný, preto si nevedieme ani žiadne štatistiky, z akých vrstiev títo ľudia sú. Samozrejme z komunikácie už potom vyplynie nejaký vek, aby sme aj my mali nejaký prehľad, ale to je jediná indícia.“

„Väčšina mladých prichádza na IPčko.sk so svojimi ťažkosťami vo vzťahoch, cítia sa osamelí, často nemajú zmysel života a ženú sa za niečím, čo im nedáva zmysel. Potom trpia depresiami, sebapoškodzovaním, samovražednými myšlienkami. Chceme byť ich prvá pomoc, niekto, kto im môže ukázať, ako ďalej,“ dodal Madro.

Pomoc Inštitútu doteraz vyhľadalo približne 18 000 mladých ľu­dí.

Nový projekt Inštitútu PRIJATIA
3
Galéria
Foto: Adriana Banásová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM