Rôzne

S bicyklom sa môžete odviezť už aj v električke a trolejbuse

Dopravný podnik Bratislava sa rozhodol otvoriť dvere všetkých vozidiel MHD pre cyklistov. Pri preprave vašich dvojkolesových tátošov však myslite na bezpečnosť.

Ilustračný obrázok k článku S bicyklom sa môžete odviezť už aj v električke a trolejbuse
Zdroj: TASR

Bratislavský dopravný podnik zavádza novinky. Možnosť prepravy s bicyklom platí od 1. júla pre všetky typy dopravných prostriedkov DPB, a. s.

Bratislavčania, ako aj návštevníci hlavného mesta, majú možnosť prepravy bicyklov v prostriedkoch MHD počas víkendov a sviatkov bez časového obmedzenia. V rámci pracovných dní je preprava bicyklov možná v časoch od 9:00 až 13:00 hod. a 18:00 – 6:00 hod.

Bezpečnosť na prvom mieste

Ak sa chystáte vôjsť do dopravného prostriedku MHD spolu s vašim dvojkolesovým tátošom, počítajte s tým, že bežné vozidlá sú na prepravu cestujúcich s bicyklami určené len v nevyhnutných prípadoch. Špeciálne pre cyklistov sú určené linky číslo 29 a 30. Tie majú v zadnej časti vozidla nosiče na bezpečnú prepravu bicyklov.

Myslieť treba predovšetkým na bezpečnosť. Väčšina vozidiel MHD totiž nedisponuje špeciálnymi fixačnými pásmi na prevoz bicyklov, preto sú pre ich prepravu prísne pravidlá, ktoré cestujúci s bicyklom musí dodržať. Ak sú vozidlá týmito pásmi vybavené, mali by sa použiť. „Cestujúci si svoj bicykel musia uložiť v priestore vozidla bezpečným spôsobom. Zároveň by nemali obmedzovať ostatných cestujúcich. Za škody spôsobené bicyklom zodpovedá jeho majiteľ,“ uvádza dopravný podnik na svojej webovej stránke.

Pravidlá pri preprave bicykla:

1. Každý cestujúci je povinný zakúpiť si pre svoj bicykel dovozný cestovný lístok v hodnote 0,35 eur.

2. Bicykle je možné prepravovať vo všetkých dopravných prostriedkoch tými dverami, ktoré sú označené piktogramom bicykla.

3. Preprava bicyklov je možná v priestoroch, ktoré sú určené na prevoz detských kočíkov alebo invalidných vozíkov a zároveň len v tom prípade, ak je tento priestor voľný.

4. V prípade, ak je tento priestor vo vozidle plne obsadený detským kočíkom alebo invalidným vozidlom, v takom prípade nie je prevoz bicykla možný.

5. Ak na rovnakej zastávke plánujú do vozidla nastúpiť cestujúci s detským kočíkom alebo invalidným vozíkom a cyklista, prednosť majú cestujúci s detským kočíkom, resp. invalidným vozíkom.

6. V prípade, ak do vozidla nastupuje cestujúci s detským kočíkom, resp. invalidným vozíkom v čase, ak už v ňom cyklista prepravuje svoj bicykel, nemusí cyklista z vozidla vystúpiť. Bolo by však slušné, aby cyklista zvážil uvoľnenie miesta cestujúcemu s vyšším stupňom odkázanosti.

7. Cestujúci, ktorý vo vozidle MHD prepravuje svoj bicykel, je povinný do vozidla nastúpiť len s očisteným bicyklom a počas jazdy plne zabezpečiť jeho stabilitu tak, aby neohrozoval bezpečnosť iných cestujúcich.

8. V jednom vozidle MHD je možné prepravovať maximálne dva bicykle. Zároveň platí, že jeden cestujúci môže prepravovať len jeden bicykel.

9. Pri nástupe cyklistu s bicyklom do dopravného prostriedku MHD je potrebné osloviť vodiča vozidla zdvihnutím ruky alebo ústne. Nástup je možný až po jeho súhlase, ktorý vydá slovne alebo kývnutím hlavou.

10. Vodič má právo prepravu bicykla odmietnuť, ak je vozidlo plne obsadené.

11. Preprava bicyklov vo vozidlách MHD je možná len v nasledovných časoch:

  • pracovné dni: 9:00 – 13:00 hod. a 18:00 – 6:00 hod.
  • počas víkendov a sviatkov bez časového obmedzenia
Zdroj: YouTube.com
Zdroj: YouTube.com
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM