Samospráva

Ružinov nesúhlasí s navrhovanými lokalitami výstavby náhradných bytov

Bratislava musí zabezpečiť náhradné nájomné bývanie pre 580 žiadateľov. Ružinov s navrhovanými lokalitami výstavby nesúhlasí.

Ilustračný obrázok k článku Ružinov nesúhlasí s navrhovanými lokalitami výstavby náhradných bytov
Zdroj: TASR

Bratislavský Ružinov nesúhlasí, aby v lokalitách Čmelíková a Astronomická vyrástli náhradné nájomné byty, ktoré tu chce postaviť hlavné mesto. Podľa mestskej časti ide v tomto prípade o zelené plochy, ktoré v Bratislave ubúdajú. „Nesúhlasia nielen poslanci, ale aj obyvatelia týchto lokalít a starosta. Výstavbu vnímame ako veľký problém, hlavne, ak ubúda zeleň,“ uviedla hovorkyňa Ružinova Marianna Šebová.

Hlavné mesto musí podľa zákona do konca roka 2016 zabezpečiť náhradné nájomné bývanie pre 580 žiadateľov z reštituovaných bytov, inak im bude musieť preplácať rozdiel medzi regulovaným a trhovým nájomným. Táto suma môže dosiahnuť výšku až štyri milióny eur ročne.

Nevyhovuje lokalita

V prípade Ružinova si mesto vyhliadlo lokality na ulici Čmelíková a Astronomická. Tu postaviť plánuje viac ako 100 bytov. Pre zamietavý postoj Ružinova je to však otázne. Mestská časť magistrátu navrhuje iný pozemok, a to na Borodáčovej ulici. „Existujú aj ďalšie lokality, vhodnejšie na výstavbu, ale nemohol by zaznievať argument, že nemáme čas zaoberať sa nimi,“ povedala Šebová. Ako príklad vhodnejších miest uviedla Bazovú či Vietnamskú ulicu. Verejné stretnutie zástupcov hlavného mesta s Ružinovčanmi, na ktorom sa má prerokovať práve výstavba náhradných bytov, sa podľa hovorkyne bude konať 11. mája o 17.00 h v Miestnom úrade v Ružinove.

Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal tvrdí, že tento problém sa netýka len hlavného mesta, ale všetkých bratislavských mestských častí. „Konečne si musíme uvedomiť, že Bratislava je jedno mesto a tento problém sa týka všetkých. Občania bývajúci v reštituovaných bytoch sú predsa tiež Bratislavčania a mesto je zodpovedné za to, aby ich situáciu riešilo,“ skonštatoval Nesrovnal.

Verejné obstarávania

Magistrát upozorňuje, že bez spolupráce s mestskými časťami nie je možné problém vyriešiť. Oslovil preto jednotlivých starostov, aby pomohli vedeniu mesta vytypovať vhodné lokality na výstavbu, keďže v Bratislave sa stavebné úrady nachádzajú práve v mestských častiach a kompetencia mesta tu tak nesiaha.

Hlavné mesto už spustilo verejné obstarávania na výstavbu náhradných nájomných bytov na svojich pozemkoch v rôznych častiach Bratislavy. „V súčasnosti sú v procese obstarávania výstavby náhradných nájomných bytov dve lokality v mestskej časti Dúbravka. Prvá lokalita je Pri kríži, v rámci ktorej by výstavba mala obsiahnuť 68 náhradných nájomných bytov. Druhá lokalita je Na vrátkach, tu výstavba pokryje 116 náhradných nájomných bytov,“ informovala hovorkyňa Bratislavy Ivana Skokanová.

Začiatkom apríla hlavné mesto uviedlo, že verejné obstarávanie na lokalitu Pri kríži bolo pozastavené pre sťažnosti okolitých občanov na časť výstavby, kde v súčasnosti parkujú vozidlá. Podľa samosprávy však na danom mieste nebolo parkovisko povolené a je to pozemok hlavného mesta určený na výstavbu náhradných nájomných bytov. V plánovanej výstavbe však parkovacie miesta samospráva zahrnula a budú ho môcť využívať aj obyvatelia z okolia.

Verejné obstarávanie na výstavbu nájomných bytov v lokalite Na vrátkach bolo začiatkom apríla podľa mesta v procese vyhodnocovani­a ponúk.

Prečítajte si tiež: BSK: Výdavky kraja na jedného obyvateľa v roku 2015 dosiahli 208 eur

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM