Samospráva

Ružinov hospodáril s prebytkom, z ušetreného sa možno investuje do historickej pamiatky

Bratislavský Ružinov hospodáril v minulom roku s prebytkom 2,9 mil. eur. Vyplýva to zo záverečného účtu za rok 2017, ktorý schválili ružinovskí miestni poslanci na poslednom rokovaní miestneho zastupiteľstva.

Ilustračný obrázok k článku Ružinov hospodáril s prebytkom, z ušetreného sa možno investuje do historickej pamiatky
4
Galéria
Zdroj: Dušan Pekár, starosta Ružinova

Bratislavský Ružinov hospodáril v minulom roku s prebytkom 2.956.758 eur. Vyplýva to zo záverečného účtu mestskej časti za rok 2017, ktorý schválili ružinovskí miestni poslanci na poslednom rokovaní miestneho zastupiteľstva.

Kým niektorí vnímajú výsledky vlaňajšieho hospodárenia pozitívne, podľa iných poslancov je to však obraz toho, čo sa v mestskej časti splnilo a čo nesplnilo.

Spokojný starosta

„Mestskej časti sa podľa mňa darilo veľmi vynikajúco, pretože sme mali prebytok hospodárenia za rok 2017 takmer tri milióny eur. Tie išli do rezervného fondu,“ uviedol pre TASR starosta Ružinova Dušan Pekár.

Dôvody, pre ktoré sa nepodarilo naplniť všetky pôvodne plánované projekty, považuje za objektívne, nie dôsledok zlého hospodárenia mestskej časti.

Ako príklad uvádza ťahajúce sa územné plány zón. „Vždy si plánujeme nejaké finančné prostriedky, ale tým, že ich spracovania idú veľmi pomaly, tak ich nevyčerpáme. Ale sú v rezerve,“ skonštatoval Pekár. Verí, že „raz prídu“ na schvaľovanie do zastupiteľstva a spracovateľ si ich bude môcť fakturovať.

Zabrzdené projekty

Starostu tiež mrzí, že medzi projektmi, ktoré sa zatiaľ nerealizovali, je vybudovanie ďalších pavilónov pre jednu z materských škôl. V rozpočte mala na to mestská časť vyčlenených 400-tisíc eur, rovnakou sumou má podľa ústneho prísľubu prispieť aj súkromník.

„Žiaľ, projekt je v štádiu skúšobných vrtov, prípravy projektovej dokumentácie. Čiže ide to pomalšie, ako som si predstavoval,“ zhodnotil Pekár s vierou, že v budúcnosti sa tento záväzok podarí naplniť.

Nesúhlasí ani s tvrdeniami, že sa nevyčerpali všetky peniaze vyčlenené na rekonštrukcie povrchov ciest a chodníkov. „Nie je to pravda. Bol určitý balík, ale vďaka elektronickým súťažiam sme ušetrili na predpokladaných nákladoch,“ podotkol Pekár s tým, že takto ušetrené finančné prostriedky využili na rekonštrukcie ďalších komunikácií.

Ak sa to zdalo poslancom málo, mali podľa starostu vyčleniť v rozpočte na tieto práce viac.

Majú priority

Na druhej strane vedenie mestskej časti potešilo zvýšenie príjmov. Daň z príjmu fyzických osôb mala narásť o zhruba deväť percent, daň z nehnuteľnosti o čosi viac.

„S úsmevom hovorím, že v Ružinove máme bohatých ľudí,“ poznamenal Pekár. Do príjmovej časti boli zároveň začlenené aj peniaze z miestneho poplatku za rozvoj, starosta v tejto súvislosti hovorí o zhruba milióne eur.

Mestská časť je zároveň „hrdá“ na niektoré projekty, ktoré sa podarili, alebo pokračujú. Ide napríklad o komplexné rekonštrukcie povrchov ciest a chodníkov, budovanie bezbariérových prechodov, pokračujúce rekonštrukcie budov základných a materských škôl a rozbehnuté ich postupné zatepľovanie.

Značnou investíciou v minulom roku bola aj obnova dlhé roky rekonštruovaného Parku Andreja Hlinku. Ušetrené peniaze boli presunuté do rezervného fondu. Z nich pri prvej zmene tohtoročného rozpočtu schválilo zastupiteľstvo niektoré priority.

Medzi nimi je aj vyčlenenie financií na možné odkúpenie schátranej budovy bývalej prievozskej radnice. „Ak sa podarí kúpa a rekonštrukcia nehnuteľnosti, budeme mať historickú pamiatku v Ružinove,“ dodal Pekár s tým, že slúžiť by mohla ako sobášna sieň, alebo na výstavné a reprezentatív­ne účely.

Ilustračné foto

Stará budova radnice v Prievoze
4
Galéria
Zdroj: Dušan Pekár, starosta Ružinova
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM