Andrea Mesarčíková Rôzne

Rusovské jazero a lužné lesy sú podľa mimovládok v ohrození

Rusovské jazero a lužné lesy sú podľa environmentálnych mimovládnych organizácií ohrozené výmenami pozemkov.

„Štátny podnik Lesy SR pripravuje v týchto dňoch odovzdanie štátnych pozemkov s lužnými lesmi po celom obvode Rusovského jazera do rúk súkromného investora. Ide o obľúbené a verejne prístupné prírodné kúpalisko v Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Dunajské luhy,“ informovali mimovládne organizácie, ktoré v tejto súvislosti spustili aj petíciu. Upozorňujú, že hoci jazero ostáva zatiaľ v rukách štátu, nový majiteľ okolitých pozemkov nemusí ľudí k vode pustiť.
Za výmenou pozemkov vidia environmentalisti developérsky zámer, oplotenie územia a vylúčenie prístupu verejnosti a rozvoj aktivít nezlučiteľných s ochranou prírody ani s rekreačným využitím širokou verejnosťou. „Máme odôvodnené obavy, že developér pracuje aj na získaní samotných vodných plôch Rusovského jazera, ako aj jazier v Čunove, napríklad prostredníctvom Slovenského pozemkového fondu.“ Myslia si, že cieľom je pravdepodobne vytvorenie exkluzívnej privátnej a developérskej zóny, s absolútne vylúčeným vstupom verejnosti a stavebnými aktivitami nezlučiteľnými s ochranou prírody v CHKO Dunajské luhy, ako aj s ochranou vodných zdrojov pitnej vody.
Ako pre TASR objasnila hovorkyňa Lesov SR Veronika Petríková, o výmenu pozemkov požiadal Peter Jakubec, ktorého meno figuruje vo viacerých spoločnostiach, 25. augusta 2008. Ten chce zameniť jeho vyše 23 hektárov (ha) lesného porastu, ktorý sa podľa zistení TASR nachádza v okrese Rimavská Sobota, za takmer 15 ha lesných porastov Lesov SR v okolí Rusovského jazera. „Pretože jeho blok parciel priamo nadväzuje na komplex majetku SR, ide o lesy hospodárske, na rozdiel od žiadaných lesov lužných, ktoré sú pre nás hospodársky nezaujímavé,“ objasnila. Poukázala, že táto výmena by bola pre štátny podnik zisková, keďže Lesy SR by takto zväčšili štátny majetok o vyše 85.000 m2. „Finančný rozdiel stanovený dvoma nezávislými znalcami na 8503,43 eura prenechá žiadateľ Lesom SR ako čistý zisk.“
„Žiadame štátnych zamestnancov na všetkých úrovniach, aby sa nenechali odchádzajúcim politickým vedením tlačiť do rozporuplných rozhodnutí. Takéto rozhodnutia môžu nezvratne poškodiť chránené územia, vodné zdroje a verejný záujem občanov Slovenska,“ uviedla Elena Pätoprstá z environmentálnej platformy Ekofórum. „Požadujeme, aby štátne pozemky, obzvlášť v chránených územiach, ostali vo vlastníctve štátu, bol na ne zabezpečený voľný prístup verejnosti a zároveň maximálna možná ochrana prírody pred zničením a sprivatizovaním,“ doplnil Andrej Kovarik z Bratislavského ochranárskeho združenia.
Predávať a privatizovať lesný pôdny fond vo vlastníctve štátu je zakázané, možná je iba výmena pozemkov. Rozhodnutie o návrhu na zámenu pozemkov je teraz v rukách Ministerstva pôdohospodárstva SR.

Zdroj TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM