Tomáš Stupavský Rôzne

Rusovčania si policajnú strelnicu nežeľajú. Kaliňák sľubuje jej presťahovanie do Stupavy, no problémom sú pozemky

Strelnica v bratislavských Rusovciach, na ktorej cvičia príslušníci útvaru osobitného určenia, čo spôsobuje ťažkosti tamojším obyvateľom, sa musí presťahovať. Na dnešnom rokovaní Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť to povedal minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD).

Ilustračný obrázok k článku Rusovčania si policajnú strelnicu nežeľajú. Kaliňák sľubuje jej presťahovanie do Stupavy, no problémom sú pozemky
Zdroj: TASR

Problémom je však výkup pozemkov pre novú strelnicu v katastri Stupavy. Kým sa pozemky podarí získať, riešením pre Rusovčanov by mohla byť protihluková stena zhotovená napr. z hliny vyvezenej pri rekonštrukcii Starého mosta.

„Nie je jednoduché vysporiadať pozemky, ich skupovanie v Stupave nejde tak, ako sme si predstavovali. Ale zámer je presunúť sa do Stupavy, je to lepší priestor,“ povedal Kaliňák, ktorý priznáva, že každá streľba je pre občanov obťažujúca. Nové strelnica v Stupave má stáť milióny eur.

Policajti musia mať výcvik

Nespokojných občanov v Rusovciach minister upozornil, že policajti nemôžu byť nevycvičení. „Nie je jednoduché to vyriešiť, ale bohužiaľ, tam, kde má útvar osobitného určenia sídlo, teda v Petržalke, sa strieľať nedá. Jediná alternatíva, ktorú máme, je Stupava,“ deklaroval.

Podľa jeho slov sa štátu už podarilo vykúpiť tretinu z potrebných pozemkov. „Sú to však konkrétni vlastníci a keď si povedia, že nám to nepredajú, tak to nepredajú. Keďže už pomaly polovicu pozemkov máme, to nás oprávni spustiť výstavbu, zvyšok sa dorobí neskôr,“ pripustil.

Návrh odhlučniť strelnicu v Rusovciach padol už skôr, podľa Kaliňáka však tento projekt zastal na probléme, ktorý dnes nevedel identifikovať. Je však pripravený si chýbajúce informácie zistiť. „Ak prekážku dokážeme odstrániť, tak to urobíme,“ uistil. Zástupcovia nespokojných Rusovčanov, ktorí prišli na výbor osobne, promptnému vyriešeniu situácie neveria.

Chýba reálne riešenie

„Absolútne nie sme proti významu strelnice, my ho rešpektujeme, len nám chýba reálne riešenie. Pozemky v Stupave, to chápeme, ale Rusovce už existujú a protihluková stena je reálna,“ tvrdia. Napr. Ivan Türk sa domnieva, že policajtom sa do Stupavy nechce chodiť, keďže z Rusoviec to majú podstatne bližšie.

Za výstavbu protihlukových bariér sa vyslovil aj Ľubomír Galko (SaS), ktorý diskusiu o Rusovciach na pôde výboru inicioval. „Treba to postaviť, urobme to,“ apeloval. Aj Daniel Lipšic (nezaradený) uznáva, že asi nikto by nechcel bývať v lokalite s nižšou kvalitou bývania. „Mať vedľa domu strelnicu asi nie je to pravé orechové. Tento policajný útvar však cvičiť musí,“ podotkol.

Galko zopakoval, že strelnica mala byť už dávno zatvorená. „Napriek prísľubom ministra vnútra a policajného prezidenta Tibora Gašpara sa v Rusovciach stále strieľa a je čas to riešiť. Ľudia, ktorí žijú blízko strelnice, trpia hlukom a zníženou kvalitou života. Je najvyšší čas im pomôcť,“ myslí si.

Obyvatelia dotknutej časti mesta sa na nadmerný hluk sťažujú už niekoľko rokov. Za zastavenie streľby spísali aj petíciu.

Ilustračné foto.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM