Ľuba Lesná Samospráva

Rozvojová banka Rady Európy oceňuje Bratislavu, poskytla jej pôžičku

Bratislava bude staré dlhy splácať novými, pre mesto výhodnejšími úvermi. Použije na to aj peniaze z Rozvojovej banky Rady Európy (CEB), s ktorou dnes mesto podpísalo rámcovú úverovú zmluvu na 40 miliónov eur.

Ilustračný obrázok k článku Rozvojová banka Rady Európy oceňuje Bratislavu, poskytla jej pôžičku
Zdroj: TASR

Viceguvernér CEB Mikolaj Dowgielewicz ocenil postup a výsledky, ktoré Bratislava dosiahla pri riešení svojej zadlženosti. Tá sa dnes pohybuje na úrovni 52 percent. „Súčasná finančná kondícia Bratislavy umožňuje čerpať úver od CEB,“ povedal Dowgielewicz a dodal, že metropola je prvým slovenským mestom, ktorému CEB poskytla pôžičku.

CEB financuje rozvojové projekty, ktoré majú sociálny rozmer. A keďže nie je typickou komerčnou bankou, poskytuje svojím partnerom lepšie úverové podmienky. Bratislava dostala ponuku na 0,7 percentný úrok, pri 15-ročnom splácaní.

O polovicu nižší úrok

„Je to takmer o polovicu nižší úrok, aký mesto spláca teraz,“ uviedol Milan Ftáčnik, primátor Bratislavy. „Zníženie úrokov nám poskytne možnosť ušetriť státisíce eur na obsluhe dlhovej služby a získať tak peniaze, ktoré môžeme použiť inak,“ dodal.

Zastupiteľstvo odsúhlasilo v júni

Čerpanie pôžičky od CEB odsúhlasilo v júni mestské zastupiteľstvo. Mesto ju bude čerpať postupne. V rámci prvej tranže si mesto požičia 20 miliónov eur, ktorými Bratislava refinancuje svoje náklady na už zrealizované rozvojové projekty v oblasti dopravy, opravy ciest či verejného osvetlenia.

„Podmienky banky umožňujú takéto refinancovanie, čo zasa umožňuje to, že si mesto akoby preplatí svoje náklady. Peniaze mu zostanú a tie bude môcť použiť na splatenie starých dlhov,“ vysvetlil Ftáčnik.

Po čerpaní prvej polovice úverovej sumy chce ďalšiu mesto využiť až pri financovaní projektov v období rokov 2014–2018.

Úver pomôže pri splácaní dlhu

Tým, že peniaze z úveru od CEB fyzicky zostanú mestu, umožnia pokryť časť zo 67 miliónového dlhu, ktorý Bratislava musí splatiť do konca roka. Na zvyšných 47 miliónov si mesto požičia od komerčných bánk. Na reštrukturalizáciu dlhu vypísalo súťaž.

„Speje ku koncu a získali sme v nej ponuky na nižší úrok ako súčasných 1,38 percenta,“ skonštatoval Ftáčnik s tým, že informácie o súťaži dostanú poslanci mestského zastupiteľstva na najbližšom zasadaní.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM