Ľuba Lesná Samospráva

Rozprávka so šťastným koncom: Dobrí ľudia zachránili park

Osemnásť rokov bojovali občania, aby zachjránili park na Belopotockého ulici v bratislavskom Starom Meste. Podarilo sa. Stavať sa na miestach bývalého parku nebude a plocha sa znovu premení na zeleň s trávou, stromami, lavičkami a detským ihriskom.

Ilustračný obrázok k článku Rozprávka so šťastným koncom:  Dobrí ľudia zachránili park
Foto: Ľuba Lesná / Zdroj: TASR

Projekt dokonca projekt počíta aj s pitnou fontánkou, či chodníkmi na behanie. Sochári a výtvarníci budú môcť v ňom vystavovať svoje diela. Má sa tak stať na jar budúceho roka.

Zasypanie jamy na vlastné náklady

Investor ZIPP Bratislava pôvodne na Belopotockého ulici mal postaviť polyfunkčný objekt. Už aj vyhĺbil jamu pre stavebné potreby. V marci tohto roku však mestskí poslanci schválili, že za park v Starom Meste dostane náhradné pozemky v Dúbravke. Za vyše 3400 štvorcových metrov (m2) v centre mesta firme odklepli asi 11.400 m2 v Dúbravke na ulici Pod záhradami a ešte takmer 2700 m2 v Starom Meste na Drotárskej ceste. Jamu napokon investor dal na vlastné náklady zasypať 3500 kubíkmi zeminy.

Vizualizácia parku

Starostka Starého Mesta Tatiana Rosová predstavila vizualizáciu, ako by mal parčík vyzerať. Architekt projektu Aleš Šedivec podčiarkol, že v zásade pôjde o konzervatívny park s lavičkami z dreva a ocele. Obkolesený bude chodníkom s mlátovým povrchom.

Plánuje sa, že sa v parku vysadí do 20 nových stromov, platanov a hrabov, keďže tie tam boli pôvodne. Do parku sa na čestné miesto vysadí približne päťmetrový platan, ktorý zachránili ochranári z miest, kde sa staval River Park.

Aktívni úspešní obyvatelia

Soňa Párnická sa ako obyvateľka štvrte, kde sa parčík nachádza, osemnásť rokov venovala jeho záchrane. Pre náš portál uviedla, že bolo dôležité aj pre ostatných Staromešťanov, aby sa parčík zachoval. Napokon aj územný plán sa prikláňal tejto verzii. Počas stavania budovy rozhlasu v susedstve parku všetci sledovali stavebníkov, aby nepoškodili stromy.

"Po dostavbe rozhlasu sme si konečne vydýchli, že konečne je tam zeleň a že konečne budeme mať pokoj,“ povedala Párnická pre Bratislava 24.sk.

Ale opak bol pravdou. Po Nežnej revolúcii sa podľa jej slov „objavili zvláštni, neviem, ako ich nazvať, iniciatívni občania, ktorí nejakým divným spôsobom tento pozemok nadobudli.“

V roku 2004 pozemok odkúpil ZIPP. „Vedeli, že v územnom pláne je miesto uvedené ako zeleň, takže sme sa spojili, vytvorili sme občianske združenie a začali sme sa zapájať do všetkých procesov,“ podčiarkla Párnická.

Absolvovali všetky tortúry, ktoré súviseli s vydaním stavebného povolenia, dokonca sa zúčastnili aj desiatich súdnych pojednávaní.

"Dosiahli sme rozhodnutie ústavného súdu, že územné rozhodnutie môže byť až po nadobudnutí súhlasu na výrub stromov,“ vysvetlila.

Takže mal by to byť ako precedens pre celé Slovensko. Žiaľ, nedodržiava sa to, dodala. „Ale vlastne takýmto procesom sme dosiahli, že park sa stal v územnom pláne zasa zeleňou, a vlastník súhlasil so zámenou,“ pyšne dodala.

Rozprávka so šťastným koncom:  Dobrí ľudia zachránili park
3
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM