Tlačové správy

Rozmýšľate o investovaní? Týchto 5 rád ocení každý začiatočník

Zhodnocovať peniaze – dve slová, za ktorými si predstaví každý niečo iné. Pre niekoho to znamená vložiť svoje úspory na termínovaný účet s očakávaním, že úroky sa postarajú o pekný dôchodok, ďalší radšej investuje s možnosťou vyšších výnosov.

Ilustračný obrázok k článku Rozmýšľate o investovaní? Týchto 5 rád ocení každý začiatočník
Zdroj: ČSOB

Medzi Slovákmi však slovo „investovať“ vzbudzuje rešpekt, mnohí si totiž automaticky predstavia obrovské sumy a ešte väčší risk. Existujú však formy investovania, ktoré sú pomerne bezpečné – medzi ne patria napríklad podielové a investičné fondy. Láka táto možnosť aj vás, no nemáte s ňou skúsenosti? Pre začiatočníkov sme pripravili niekoľko rád, na čo si dať pozor.

Majte reálne očakávania

Chcete investovať do podielových alebo investičných fondov? Nemusíte byť milionár, aby ste začali – napríklad ČSOB ponúka program, s ktorým môžete investovať už od 15 € mesačne. Investovanie je teda dnes už prakticky pre každého. Je to však beh na dlhé trate a cieľ dosiahnu iba trpezliví. Prvým krokom je preto stanoviť si reálne očakávania. Jedným z nich je byť pripravený na to, že to nemusí ísť vždy podľa vašich predstáv. Hoci sú fondy pomerne bezpečnou formou investície, ani tu neexistuje záruka úspešnosti vašej investície – finančné trhy sú nepredvídateľné. Ak však chcete uspieť, rozmýšľajte v horizonte minimálne 5 rokov.

Nebojte sa požiadať o radu

Pre začínajúcich investorov je pomocná ruka skúseného odborníka na nezaplatenie. Každý nejako začínal, no tí, ktorí mali dobrého učiteľa či poradcu, neskôr zožali úspech. Rovnaké to je aj pri investovaní do fondov – dobrý radca vám nebude hovoriť iba o výhodách, ale upozorní vás najmä na riziká. Zároveň zistí, aký je váš vzťah k riskovaniu, aké sú vaše očakávania či finančné možnosti a na základe týchto informácií vás nasmeruje na správnu cestu. Kde takého hľadať? Niektoré finančné inštitúcie a banky poskytujú aj bezplatné investičné poradenstvo, medzi ne patrí napríklad aj ČSOB.

Chcete nižšie riziko? Diverzifikujte

Jedným zo základných pravidiel akejkoľvek investície je diverzifikácia. To znamená, že svoj vklad rozdelíte do viacerých oblastí. Na čo je to dobré? Ak sa vám v jednej oblasti vášho investičného portfólia nebude dariť, vzniknutú situáciu môže vykryť iná časť, ktorá bude úspešná. V prípade stávky na jednu kartu, riziko výrazne vzrastie. I to je dôvod, prečo sú podielové a investičnéfondy obľúbené – investor svoj vklad rozdelí do viacerých cenných papierov, to znamená, že svoju investíciu diverzifikuje. Ďalším plusom fondov je aj možnosť investovať prostredníctvom jedného fondu hneď do viacerých rôznorodých spoločností: nielen z inej oblasti podnikania, ale aj iného štátu.

Nenechajte sa vystrašiť výkyvmi

Ak človek nevie, čo ho čaká, v novej situácii dokáže ľahko spanikáriť. To je prípad aj finančných trhov, na ktorých sú výkyvy na dennom poriadku – stačí jedno hlasovanie v britskom parlamente a kurz libry je hneď v pohybe. Takýchto udalostí sa denne udejú tisícky, niektoré majú na vašu investíciu väčší, iné menší vplyv. V prípade, že sa prejavia negatívne, ostaňte pokojný, môže to byť len otázkou času, kým vaša investícia začne opäť rásť. Snažte sa nerobiť unáhlené rozhodnutia podporené emóciami, pozerajte sa na vec strategicky a z viacročného hľadiska. Myslieť a vidieť dlhodobo je pri investovaní kľúčové.

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy

Zdroj: ČSOB
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM