Tomáš Stupavský Samospráva

ROZHOVOR: Starosta Devínskej Novej Vsi chce postaviť kúpalisko, športovú halu a predovšetkým centrálne námestie

V Devínskej Novej Vsi obhájil v komunálnych voľbách svoj post doterajší starosta Milan Jambor (SIEŤ, SDKÚ-DS, SaS, MOST – HÍD). Svoj hlas mu odovzdalo takmer 3000 oprávnených voličov. Jambor tak nedal žiadnu šancu svojim dvom súperom.

Ilustračný obrázok k článku ROZHOVOR: Starosta Devínskej Novej Vsi chce postaviť kúpalisko, športovú halu a predovšetkým centrálne námestie
Zdroj: TASR

Prekvapilo vás vaše opätovné víťazstvo vo voľbách?

Beriem to ako prejav dôvery a istý záväzok voči občanom Devínskej Novej Vsi, ktorí ocenili moju štvorročnú prácu a preto v nej chcem aj naďalej usilovne pokračovať.

Ako ste strávili volebnú noc?

S kolegami, ktorí kandidovali na miestnych poslancov sme trávili volebnú noc v priestoroch mestského úradu. Čiže jednalo sa skôr o spoločné stretnutie s priateľmi.

Myslíte si, že sa vám za ostatné štyri roky podarilo Devínsku nasmerovať tým správnym smerom?

Ja som presvedčený, že áno. Podarilo sa nám zrealizovať desiatky úspešných projektov, ktoré hovoria samé za seba. Či už je to výstavba stoviek parkovacích miest, vysadenie množstva stromov, revitalizácia Istrijskej ulice alebo sanácia skládky gudrónov v kameňolome Srdce. To sú pre mňa osobne najdôležitejšie veci, ktoré sa nám podarilo zrealizovať.

Ktoré sľuby z vašej predvolebnej kampane sa budete snažiť prioritne splniť?

Chceme postaviť kúpalisko v Devínskej Novej Vsi, ďalej multifunkčnú halu športovú halu a predovšetkým po niekoľkých rokoch vybudovať pre mestskú časť centrálne námestie. To sú tri najvýznamnejšie výzvy. Ďalej sa budeme snažiť spravovať štandardné veci akými sú oprava ciest, chodníkov, škôl, škôlok a podobne.

Ako si predstavujete spoluprácu s novovzniknutým miestnym zastupiteľstvom? Neobávate sa, že bude komplikovaná, keďže z 12 členov sú len šiesti z vašej kandidátky?

Pre mňa je dôležité, aby poslanci schvaľovali dobré veci pre Devínsku, zásadne nezáleží či sú „zľava alebo sprava“, ale aby vedeli zdvihnúť ruku pre dobrú vec. Avšak ja nehovorím, že ja mám patent na pravdu. Pokiaľ niekto v minulosti prišiel s dobrým návrhom tak bol akceptovaný a ja predpokladám, že takto budeme fungovať aj naďalej.

Prezradíte nám ako vyzerajú Vianoce u vás doma? Bude to čas kedy si konečne oddýchnete po komunálnych voľbách aj celom roku?

U nás doma je to viac-menej o tradíciách. Budeme doma s deťmi a pre mňa sú práve Vianoce časom oddychu, pretože záťaž počas celého roka je vždy enormná. A tento rok bol ešte náročnejším kvôli komunálnym voľbám. Myslel som si, že po ich skončení bude čas na oddych, ale zrazu sa nakopilo toľko úloh, že čas na relax som ešte poriadne nemal. Takže ja sa každý rok teším na Vianoce, že si sadnem s deťmi pred televízor a aspoň na chvíľku vypnem.

V spoločnosti DNV ŠPORT, ktorá zabezpečuje distribúciu a kontrolu účelu čerpania finančných príspevkov mestskej časti športovým klubom, sú naplánované nejaké zmeny?

DNV ŠPORT je obslužná organizácia, ktorá ma na starosti údržbu športovísk, ako napríklad futbalového ihriska a celého areálu. Za ostatné roky sa tam urobilo kus práce. Predtým bolo na štadióne šesť katastrofálnych šatní a teraz existuje desať nových. Čiže na ihrisku a pre športovcov sa spravilo naozaj veľa. V pláne máme aj rekonštrukciu športového areálu na ulici Pavla Horova, kde trénujú prevažne naše mladé futbalové nádeje. Takže zatiaľ sa o zmenách neuvažovalo.

Ako by ste chceli prilákať turistov do Devínskej Novej Vsi?

Naša mestská časť spája v sebe niekoľko zaujímavostí. Veľkou turistickou atrakciou je určite Cyklomost slobody, ktorý spája Slovensko s Rakúskom, takže vďaka nemu sa cyklisti, ale aj chodci ľahko dostanú napríklad do Schlosshofu. No my tu máme ďalšie dve úžasné veci. Devínsku Kobylu a rieku Moravu. Čiže ľudí, ktorí v Devínskej nebývajú, môžeme prilákať na krásne prírodné prostredie.

Myslíte si, že aj vďaka novému nákupnému centru Bory Mall začnú ľudia viac spoznávať vašu mestskú časť?

Je to možné, že ich do Devínskej priláka aj nové nákupné stredisko, ale pre mňa je dôležité, aby sa tu predovšetkým dobre cítili obyvatelia našej mestskej časti. Pretože my nie sme takou klasickou destináciou, že by sa tu mal výrazne rozvíjať turizmus. A ak ľudí neprilákal náš cyklomost, tak potom neviem načo by sa chceli turisti prísť pozrieť.

Ktoré sú vaše obľúbené miesta v Devínskej Novej Vsi, ktoré rád pravidelne navštevujete?

Mňa nájdete hlavne v lese. Keďže mám hektické zamestnanie, tak práve v prírode zo mňa opadne stres a dokážem sa dobiť energiou.

Ktorý z cieľov by ste si želali splniť v horizonte jedného roka?

Jednoznačne gudróny. Túto skládku chemického odpadu sme tu mali 51 rokov a priznám sa, že som riešením jeho odstránenia žil posledné štyri roky. Dúfam, že takmer 30-tisíc metrov kubických odpadu, ktorý sa nachádza na kraji prírodnej rezervácie, do roka zmizne.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM