Tomáš Stupavský Rôzne

ROZHOVOR: "Potrebujeme garáže na Bratislavskom hrade? Verejnosť chce počuť pravdu," tvrdia aktivisti

Výstavba garáží v areáli Bratislavského hradu sa v poslednom čase stala predmetom mnohých diskusii. Na jednej strane stoja predstavitelia vlády, ktorí výstavbu obhajujú a na druhej nespokojní obyvatelia, ktorým ide predovšetkým o ochránenie vzácnych pamiatok, ktoré sa v miestach staveniska našli.

Ilustračný obrázok k článku ROZHOVOR: "Potrebujeme garáže na Bratislavskom hrade? Verejnosť chce počuť pravdu," tvrdia aktivisti
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk

Aktívni občania koncom novembra spísali petíciu proti výstavbe nových parkovacích miest pod Bratislavským hradom a doručili ju priamo predsedovi Národnej rady Petrovi Pellegrinimu. Ten sa bol neskôr osobne pozrieť na „na mieste činu“ a prizval zainteresovaných občanov na diskusiu o tom aké riešenia budú pre obidve strany najlepšie.

Čo si však aktivisti myslia o výstavbe garáží? Viac nám o tejto kauze v rozhovore povedal člen občianskej iniciatívy Bratislava otvorene Matej Vagač:

Viete nám priblížiť o aké archeologické nálezy sa jedná?

Historické nálezy v areáli Bratislavského hradu boli objavené v rámci archeologického výskumu, ktorý odborníci uskutočnili ešte pred plánovanou výstavbou garáží. Objavy boli tak zásadné, že doslova rozčerili hladinu medzi odbornou, ale i laickou verejnosťou. Umožňujú nám totiž nazrieť do dávnej minulosti ešte z čias keltského osídlenia. Objavili sa tu aj rímske stavby, ktoré sú významným dôkazom, že sa v tomto prípade nejedná iba o obyčajné vykopávky.

Prejdime k samotnej výstavbe garáží v hradnom areáli. Myslíte si, že realizácia nových parkovacích miest je zlým nápadom, pretože ohrozujú vzácne pamiatky?

Najzaujímavejšie je, že v Bratislave sa môžu stavať podzemné garáže na hocijakej zelenej ploche bez toho, aby prebehla diskusia s verejnosťou či sú nové parkovacie miesta skutočne potrebné. Blízko Bratislavského hradu na Streleckej ulici stojí veľká podzemná garáž, ktorá je neustále poloprázdna. Čiže umiestnenie novej garáži v tejto oblasti nemá zmysel, respektíve nikto nezdôvodnil prečo by tam mala byť.

Nesúhlasíte teda so slovami predsedu Národnej rady Petra Pellegriniho, ktorý naopak povedal, že na hrade parkovacie miesta chýbajú?

Ja mu jeho názor neberiem, ale mal by svoju deklaráciu aj niečím podložiť. Čítal som vyjadrenia pána Pellegriniho, v ktorých tvrdí, že garáže budú pre obyčajných ľudí, no ja si myslím, že pre návštevníkov nebude problém zaparkovať auto pred hradom a do areálu sa vybrať pešo. Napríklad Pražský hrad nebuduje nové garáže a navštevujú ho denne desaťtisíce ľudí.

Predseda Pellegrini ďalej uviedol, že ľudia navštevujú Bratislavský hrad iba na krátky čas, pretože tam nemajú kde odstaviť svoje vozidlá. Dokážu podľa vás nové parkovacie miesta zatraktívniť hradný areál?

Ťažko komentovať jeho slová, pretože, ako som už povedal, ľuďom nerobí problém vyjsť na hrad aj po svojich, poprípade využiť mestskú hromadnú dopravu. Preto zastávam názor, že atraktivita Bratislavského hradu by sa zvýšila predovšetkým dôstojnou prezentáciou spomínaných archeologických pamiatok.

Veríte sľubom predsedu Národnej rady, že vzácne pamiatky nebudú počas výstavby za žiadnych okolností poškodené?

Nemôžeme to zatiaľ posúdiť, keďže nám na stavenisko, kde práce prebiehajú, nebol umožnený vstup. Preto v blízkej budúcnosti očakávame, že vytvoríme špeciálnu komisiu, ktorá bude pozvaná na detailné preskúmanie priebehu stavebných prác. Až potom budeme vedieť jeho názor potvrdiť alebo naopak vyvrátiť.

Pred týždňom ste spolu s desiatkami ľudí zorganizovali protestné zhromaždenie rovno pred Národnou radou. Čo sa dialo po demonštrácií, boli ste prizvaní na diskusiu?

Priznám sa, boli sme vyslovene prekvapení, že pán Pellegrini zareagoval veľmi promptne a prizval nás o danej problematike diskutovať. Vypočuli sme si jeho názor, ako aj argumenty projektanta výstavby. Ale to bol iba prvý krok. Teraz treba, aby sa v tejto diskusii pokračovalo a bol nám skutočne umožnení vstup do miest, kde sa architektonické miesta nachádzajú.

Neplánovala sa pôvodne vybudovať iba dvojposchodová podzemná garáž?

Ide o zásadnú technickú zmenu. Pôvodne sa uvažovalo iba o dvojposchodovej podzemnej garáži, ale tento zámer bol zmenený na parkovací dom so štyrmi poschodiami. V tom konaní, kde sa verejnosť môže vyjadriť, okresný úrad podal vysvetlenie, že zmena nie je tak výrazná, aby bolo nutné ju prediskutovávať verejne. Ďalej nebol vykonaný požadovaný geologický prieskum, ktorý by mohol zaručene preukázať či podložie je stabilné alebo nie. Čiže kopať do mínus štyroch poschodí bez geologického prieskumu je veľmi nebezpečné práve preto, lebo sa to nachádza priamo nad električkovým tunelom.

Čo je teraz vašim cieľom? Zabrániť výstavbe garáží alebo iba ochránenie vzácnych archeologických pamiatok?

Pre nás je prioritou nájsť optimálne riešenie, aby boli všetky historické nálezy ochránené a odprezentované. A ak je potrebné vybudovať garáže hľadajme tomu adekvátne miesto, aby nebol poškodený hrad, pamiatky a podobne. Ale základná otázka by mala byť, je skutočná potreba vybudovať ďalšie parkovacie miesta v areáli Bratislavského hradu? Alebo aká bude celková cena nových garáží? Verejnosť by mala dostať najprv na tieto otázky všetky odpovede. Preto my nehovoríme na všetky návrhy nie, ale zatiaľ nemáme o celom projekte dostatočné informácie.

Oznámil vám predseda Národnej rady termín, kedy vás na stavenisko zoberie?

Poslali sme pánovi Pellegrinimu otvorený list kde ho žiadame, aby inicioval tvorbu špeciálnej komisie. V nej by boli odborníci aj z našich radov, ktorých by pustili na miesta kde sa nálezy nachádzajú. Môžem sľúbiť, že toto nebola posledná demonštrácia a jedno vyhlásenie predsedu Národnej rady nám rozhodne nestačilo. Ďalší ťah je teraz na jeho strane.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM