Nina Táborská Rôzne

ROZHOVOR: Darčeky za dobrý pocit. Spravte sebe alebo iným krajšie Vianoce, zažite jedinečnú Zónu bez peňazí v Bratislave

Počuli ste už o Zóne bez peňazí? Ide o akciu, ktorá podporuje recyklovanie a výmenu vecí, ktoré ľudia už nechcú. Nepotrebným veciam vráti nový život. A to nie je všetko! Aj vďaka vám sa totiž môže zrealizovať hlavná myšlienka celej akcie – urobiť krajšie Vianoce tým, ktorí si to nemôžu dovoliť.

Ilustračný obrázok k článku ROZHOVOR: Darčeky za dobrý pocit. Spravte sebe alebo iným krajšie Vianoce, zažite jedinečnú Zónu bez peňazí v Bratislave
Zdroj: TASR

Zóna bez peňazí pripomína, že darčeky nemusia byť vždy nové a ani drahé, ale pokojne to môžu byť veci získané práve na tejto akcii. Hlavné je, že budú darované z lásky. Ľudia dnes zabúdajú na to najdôležitejšie. Že bohaté Vianoce nie sú tie, kde pod stromčekom ležia drahé darčeky…

Prečítajte si rozhovor s iniciátorom a hlavným organizátorom Manikom:

Ako by si priblížil ľuďom Zónu bez peňazí?

Sú štyri možnosti, ako môže človek zareagovať na Zónu bez peňazí. Jedna je, že príde s vecami, ktoré už nepotrebuje a odnesie si nové, iné veci. Druhá vec je, že človek neprinesie nič, len si príde povyberať. Potom je tu možnosť, že človek s niečim príde a počká, kým si niekto jeho vec nájde a zoberie. Na vlastné oči tak uvidí, komu to spravilo radosť. Poslednou možnosťou je neprísť vôbec. Je to úprimná akcia, ktorú nezastrešuje žiadne politické združenie, nie sú za tým žiadni poslanci, mesto, zastupiteľstvo,… Za Zónou bez peňazí stoja úprimní ľudia, ktorí chcú pomôcť.

Kto sa môže zapojiť?

Každý. Môže prísť ktokoľvek. Bezdomovec, rodina, ten čo si chce niečo odniesť, ten čo chce len priniesť. Sú tam organizátori, aby to celé korigovali. Ide o akciu, ktorá má pomôcť, takže dávať nejaké limity nedáva logiku.

Podľa čoho sa vyberá mesto, v ktorom sa akcia bude konať?

Rôzne mestá, ktorým sa páči táto myšlienka, si ju môžu spraviť kedykoľvek. Zóna sa koná ľubovolne počas roka. Dohodli sme sa s organizátormi, že vždy koncom novembra ju urobíme celoslovensky, aby malo viacej ľudí, najmä tí, ktorí si to nemôžu dovoliť, krajšie Vianoce. Teraz je to už nastavené tak, že organizátori, ktorí chcú Zónu bez peňazí robiť vo svojom meste, už sú v takej skrytej skupine, kde si dávame vedieť, že čo a ako. Dôležité je, aby to stále bola apolitická akcia. Organizátori, ktorí už sú overení, ju môžu zorganizovať kedykoľvek. Už vedia o čo ide a hlavne sú zástancovia myšlienky – robiť veci nezištne.

Čo môžeme priniesť na Zónu bez peňazí?

Všetko. Je tu viacero skupín. Jednou je oblečenie, druhou detské oblečenie, hračky, knihy. To sú také štyri najobľúbenejšie. Táto akcia skutočne nemá žiadne obmedzenia. Niektorí ľudia dokonca priniesli aj občerstvenie, koláče, niečo čo doma napiekli.

Chápeme správne, že ľudia vôbec nemusia byť prítomní, stačí ak prinesú veci?

Áno, ľudia tu vôbec nemusia byť. Niektorí len prídu, prinesú tašky s vecami, ktoré chcú v rámci Zóny bez peňazí podarovať a odídu. Treba mať však na pamäti, že toto nie je odpadkový kôš. Ide o veci, ktoré sú pekné a nám sa zrazu prestali páčiť, prestali sme ich používať, nosiť a necheme ich vyhodiť.

Kde a kedy sa v Bratislave bude konať táto akcia?

V sobotu 29. novembra v Batelieri. Od jedenástej do piatej. Zóna bez peňazí sa uskutoční súčasne až v 60 mestách na Slovensku.

Čo s vecami, ktoré ostanú?

Všetky takéto veci budú rozdistribuované organizáciám, ktoré sa venujú ľuďom v hmotnej núdzi. Prípadne minulý rok veci putovali na východné alebo južné Slovensko a boli porozdávané ľuďom v osadách, ktorí to naozaj privítali.

Môžeme sa tešiť aj na nejaký sprievodný program?

Určite áno, ale ten ešte upresníme. Nejaké koncerty budú určite. Program závisí vždy od toho, ako šikovní je daný organizátor. Koho dokáže osloviť, ako sa celkovo postaví k tejto myšlienke. Pretože aj umelci, ktorí prídu zahrať, vystaviť svoje predmety, prípadne výrobcovia nejakých handmade vecičiek prídu zadarmo.

Ak teda máte doma veci, ktoré sú stále zachovalé a pekné, ale už ich nepotrebujete, prineste ich na Zónu bez peňazí do Bratislavy, nepotrebné odevy a predmety nájdu zaručene nový domov. Viec o akcii sa dozviete TU.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM