Nina Táborská Rôzne

ROZHOVOR: "Každý pokus o samovraždu treba brať vážne, všetko môže končiť smrťou!"

V tomto týždni sa bratislavským policajtom a záchranárom podarilo zabrániť dvom udalostiam, ktorých koniec mohol byť tragický. Skokom z mosta SNP chceli dvaja mladí ľudia ukončiť svoj život. Čo ich viedlo k takémuto činu? Čo takýto ľudia prežívajú? Odpovedá psychologička Zuzana Ondrejková.

Ilustračný obrázok k článku ROZHOVOR: "Každý pokus o samovraždu treba brať vážne, všetko môže končiť smrťou!"
Zdroj: TASR

V utorok chcel svoj život ukončiť skokom do vody z Mostu SNP len 22-ročný mladík. V stredu na tom istom mieste, s rovnakým zámerom, sedel na mostnom zábradlí iba 24-ročný Bratislavčan. Po 40 minútach sa ho podarilo vyjednávačom odhovoriť od skoku do Dunaja a psychicky zlomený muž napokon sám zliezol zo zábradlia.

V prvom prípade stál mladík na obslužnej lávke a odmietal komunikovať. Navyše podľa slov policajnej hovorkyne Karin Považanovej bol v zlom psychickom stave a javil známky požitia alkoholu. Policajtom sa napokon podarilo muža obkľúčiť a zamedziť mu v skoku do vody.

Prečítajte si rozhovor so psychologičkou PhDr. Zuzanou Ondrejkovou, ktorá pre Bratislava24.sk vysvetlila, čo ľudí vedie k tomu, aby ukončili takto svoj život.

Tento týždeň sa dvaja mladí ľudia rozhodli skočiť z mosta SNP. Našťastie sa polícii a záchranárom podarilo v oboch prípadoch tragédii zabrániť. Nie je skok z frekventovaného mosta skôr nejakou demonštráciou?

Aj keby to bola len demonštrácia, je to vážna demonštrácia toho, že nie som v poriadku a potrebujem nutne pomoc. Aj užitie liekov a zavolanie príbuzného môže byť demonštrácia, ale vždy môže končiť smrťou. Sú isté druhy samovrážd, ktoré sú typickejšie pre mužov a iné pre ženy. Každý jeden, aj keď „pokus“ treba brať vážne, lebo všetko sa môže končiť smrťou.

Aké sú najčastejšie dôvody, že sa niekto rozhodne siahnuť si na život?

Mnohé dôvody sa už iba spätne dozvedáme od príbuzných. Ku krízovým situáciám patria partnerské konflikty, rozchody, pocity samoty, strata práce, dlhy, chronické choroby. Najčastejšie však býva príčinou aj kombinácia s psychickou poruchou.

Dá sa opísať slovami, čo asi zažíva človek, ktorý sa rozhodne pre samovraždu?

Žiaľ na toto Vám asi neodpoviem presne. Poznala som človeka, ktorý spáchal samovraždu a skôr než tak spravil, ukončil prenájom bytu v ktorom býval, aj mobilný telefón odhlásil, pobalil komplet veci v byte a nechal list na rozlúčku, nechcel nikomu spôsobiť žiadne problémy. Posledné dva mesiace pôsobil pokojne a vyrovnane. Nik na ňom nebadal, že by prežíval niečo strašné. Spätne teraz vieme, že sa s každým z kamarátov snažil rozlúčiť. Môžem sa len domnievať čo asi prežíval, ale odpoveď vie snáď len človek sám. Ale sú aj pacienti, ktorí boli liečení na depresiu alebo inú psychickú poruchu, užívali lieky a napriek tomu opisovali stavy beznádeje, občas chaosu. Tiež sa môžeme len domnievať čo asi prežívali. V každom prípade je to pre nich asi jediné východisko z ich beznádejnej situácie.

Môže mať na takéto rozhodnutie vplyv aj napríklad počasie prípadne zimná depresia?

Áno. Podľa štatistík sa zistil väčší výskyt samovrážd na jar. Tiež začiatkom týždňa, najmä v pondelok a v utorok. U žien sa samovraždy vyskytujú viac tesne pred menštruáciou alebo počas nej.

Spomenuli ste, že sú isté druhy samovrážd, ktoré sú typickejšie pre mužov a iné pre ženy. Aké sú to?

V prvom rade, samovražda je celosvetovo častejšia u mužov ako u žien. Pri ženách ide zväčša o tie v mladšom veku, u mužov v staršom. Čo sa týka spôsobu ukončenia života, u žien sú to najčastejšie otrávenie jedmi alebo liekmi. Pri mužoch prevládajú obesenie, skoky z výšky, zastrelenie alebo bodné rany.

Ľudia sa veľakrát čudujú, ako je možné, že mladý človek (napríklad aj tínedžer) má depresie. Čo to zapríčiňuje?

Žiaľ toto je otázka, na ktorú nie je jednoznačná odpoveď. Sú depresie, ktoré môžu byť zapríčinené nejakou tragickou udalosťou, teda ako reakcia na niečo, ale môžu byť aj geneticky podmiené depresie. Je pravda, že téma smrti je u tínedžerov veľmi častá. Na internete koluje množstvo stránok o tom, ako ju dokonca spraviť a načo treba dávať pozor. Väčšinou sú dôvodom nešťastné lásky a odmietnutia. V mladom veku veľmi zjednodušene povedané, emócie rýchlo stúpajú a rýchlo klesajú. Videnie býva často ešte čierno-biele. A tak sa občas stane, že prichádza aj riešenie, ktoré síce nie je konštruktívne, ale pre daného človeka jediné. Buď život, ktorý sa mi nepáči, lebo nemám, čo chcem alebo smrť.

Problémy sa môžu javiť ako malicherné, veľakrát si ale človek sám s nimi nevie dať rady. Dokáže sa dostať z depresie aj bez odbornej pomoci?

Niektoré štúdie uvádzajú, že po dvoch rokoch dochádza pri depresii k spotánnej remisii, tj. k zlepšeniu. Rozhodne upozorňujem, že depresiu neliečiť je riziko! Ak pociťujeme dlho stratu energie, zhoršenú náladu alebo zlý spánok, určite je na čase vyhľadať psychiatra a poradiť sa s ním. On najlepšie zhodnotí čo sa s Vami deje a poradí Vám ako ďalej postupovať. Načo trpieť, keď sa človek môže mať lepšie?

Ako si všimneme my, že niekto z nášho okolia má problém a treba mu pomôcť? Sú nejaké varovné signály?

Áno, varovné signály sú. Nie vždy sú úplne jasné, ale minimálne môžeme spozornieť, ak niekto z nášho okolia hovorí, že premýšľa o smrti. Alebo keď prichádzajú poznámky typu: asi by bolo lepšie, keby som tu ani nebol. Tiež ak nápadne zmení svoje správanie, menej spí alebo naopak viac prespí, stratí chuť do jedla, stráca záujem o okolitý svet, ľudí, rodinu, seba. Tiež by som spozornela ak by človek začal menej komunikovať. Varovným signálom býva aj to, keď niekto dáva do poriadku svoje podlžnosti, papiere, účty, prípadne rozdáva svoje osobné veci s tým, že chce, aby ste toto mali. A rozhodne dôležité je aj vedieť, že častým signálom býva aj to, že človek, ktorý bol dlho v smútku a beznádeji sa zrazu akoby cítil lepšie, pôsobí pokojnejšie a vyrovnanejšie.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM