Nina Táborská Rôzne

Rozhovor: Delobuchy, ohňostroje. Bojí sa aj váš pes? Kľúčovým faktorom ste práve vy!

Petardy, delobuchy, ohňostroje... Zábava pre ľudí, peklo pre zvieratá. Viete čo robiť, ak aj váš štvornohý miláčik patrí k tým, ktorí sa boja počas novročných osláv zábavnej pyrotechniky? O tom, čo zvieratá prežívajú v tento deň, hovorí predsedníčka Slobody Zvierat Pavla Dugovičová.

Ilustračný obrázok k článku Rozhovor: Delobuchy, ohňostroje. Bojí sa aj váš pes? Kľúčovým faktorom ste práve vy!
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk

Aké sú učinné rady pre majiteľov, ak sa ich domáci miláčikovia na Silvestra boja ohňostrojov, rakiet, …?

Základným pravidlom je nevystavovať zviera zbytočnému stresu. V tento deň nechodiť na dlhé vychádzky. Skrátiť čas venčenia iba na nevyhnutne nutný čas. Určite zabezpečiť psíka pred zabehnutím, teda mať ho na vôdzke a označeného menovkou, aj v prípade ak je začipovaný. Ak je to možné, nenechávať ho samého v byte. V čase najvačšieho hluku by mu majiteľ mal umožniť skryť sa do najviac odhlučnenej miestnosti. Vo väčšine prípadov je to kúpelňa, či WC.

Čo so psami, ktorí žijú vonku na záhrade?

Ak je to psík pri rodinnom dome a nie je zvykom ho púšťať dovnútra, určite treba spraviť v tento deň výnimku a pustiť ho. Treba si uvedomiť, že akéhoľvek zvuky zviera vníma omnoho intenzívnejšie, ako človek.

Ak nezaberá ani to a zviera sa stále bojí, existujú aj iné možnosti?

V prípadoch extrémne plachých zvierat je možné po konzultácii s veterinárnym lekárom podať aj lieky na ukludnenie. V každom prípade je však prítomnosť majiteľa najvačším prínosom na ukludnenie vystrašeného zvieratka.

Čo s obyvateľmi útulku, ktorí prekonávajú takýto stres, máte posilnené služby?

Našťastie náš útulok je mimo zóny silvestrovskej “zábavy”. Aj keď máme službu aj v noci, ešte nikdy sme nemuseli riešiť delobuchy, či inú tzv. zábavnú pyrotechniku použitú v okolí útulku. Skor však riešime desiatky výjazdov k prípadom stratených a zabehnutých zvierat v celom meste. Tu by som chcela vyzdvihnúť mimoriadnu ústretovosť občanov a polície- mestskej a štátnej, ktorí nám veľmi pomáhajú pri hľadaní majiteľov zabehnutýh zvierat, aby sa dostali čo najskôr domov a nemuseli tráviť Silvester v útulku.

Čo sa v tomto roku Slobode zvierat podarilo, z čoho máte najväčšiu radosť?

V rámci kampaní s nám v roku 2014 podarilo uviesť do života viaceré témy, ktoré považujeme na Slovensku za veľmi dôležité: téma pouličných mačiek a téma psov na reťaziach. Osveta v oboch na Slovensku chýba ako soľ, bez kastrácií pouličných mačiek v súčinnosti so štátom a samosprávami sa nepohneme z miesta. Súčasťou kampane Stop reťaziam je petícia požadujúca zákaz držania psov na reťaziach, pretože smutným obrázkom slovenského vidieka sú zúbožené psy na krátkych reťaziach bez búd, sociálneho kontaktu a akéhokoľvek pohybu a prirodzeného správania.

Tento rok ste riešili aj petície za zákaz živých zvierat v cirkusoch, aká úspešná je táto kampaň?

Pod petíciu za zákaz používania zvierat v cirkusoch sa nám podarilo získať 50-tisíc podpisov občanov SR a momentálne návrh Slobody zvierat už prerokúvame s MP RV SR. Za skutočný úspech to však označíme až vtedy, keď sa zákon podarí predložiť a aj prijať. V rámci EÚ má veľkú ambíciu na úspech európska občianska iniciatíva Stop vivisekcii (vivisekcia: pokusy a zákroky na zvieratách pri plnom vedomí), ktorú v SR zastrešovala Sloboda zvierat.

Čo vás najviac mrzí, neúspechy tohto roka?

Neúspechom je, že tento štát napriek veľkým odhaleniam čierneho množiteľského biznisu a ilegálnych vývozov desiatok tisícov šteniat ročne za hranice Slovenska, neurobil žiadne systémové opatrenia, ktoré by množiteľov a pašerákov stopli. Štát rovnako nemal záujem zmeniť právne postavenie zvieraťa a tým zvýšiť ochranu zvierat na Slovensku. Veterinárne správy rezignujú na alarujmujúci počet zanedbaných a týraných zvierat, a zo stoličky vstávajú a do terénu chodia v drvivej väčšine mimovládky – s minimálnymi právomocami, ale za to skutočným záujmom pomáhať. Možno nie neúspechom, ale skúškou trpezlivosti je, ako pomaly a ťažko sa spolupracuje so štátnymi orgánmi na legislatívnych zmenách v prospech zvierat. Dlhodobým neúspechom je, že stále nemáme zákon na ochranu zvierat, hodný členskej krajiny EÚ v 21. storočí.

Informácie doplnila Silvia Čaňová (kampane Slobody zvierat).

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM