Adriana Banásová Kultúra

Marec patrí knihám: Viete kde najradšej číta Richard Stanke?

Marec - mesiac knihy. A v uplynulých hodinách nie hocijakej, ale dokonca nemeckej. Tá bola totižto hlavným protagonistom podujatia Moja najmilšia nemecká kniha, ktoré v Goetheho inštitúte zorganizoval Michal Hvorecký. O tom, že nemecká literatúra nie je nuda, nás presvedčil herec Richard Stanke.

Ilustračný obrázok k článku Marec patrí knihám: Viete kde najradšej číta Richard Stanke?
Foto: Adriana Banásová / Zdroj: Dnes24.sk

Nemecký inštitút sa včera v podvečerných hodinách rozhodol dať priestor tak povediac umeniu, akým je preklad zahraničnej krásnej literatúry. Prácu, ktorá je finančne, ale najmä spoločensky nedocenená podporili svojimi prejavmi známi herci ako Táňa Pauhofová, Richard Stanke, profesor Ladislav Šimon a ďalší. Na programe boli diela autorov Roberta Menasseho, básne Johanna Wolfganga von Goetheho či Bernharda Schlinka. O svojom pohľade na dnešné čítanie a nemeckú literatúru nám v krátkosti porozprával Richard Stanke.

V Goetheho inštitúte ste sa zúčastnili podujatia Moja najmilšia nemecká kniha. Prečo ste sa rozhodli pozvanie na čítanie prijať ?

Myslím si, že netreba nejako veľmi predstavovať nemeckú literatúru, ale takéto akcie sú najmä možno pre mladých veľmi dôležité. A navyše Michal Hvorecký je môj kamarát, tak som veľmi rád toto pozvanie prijal.

Aký je Váš vzťah k nemeckej literatúre a nemeckým autorom?

Veľmi kladný, je to národ, ktorý mal úžasných spisovateľov, dramatikov a hlavne si myslím, že pre herca je hranie divadelných hier týchto autorov zážitkom a pre každého veľká škola, takže je to základ, ktorým by si mal každý prejsť.

O hercoch je známe, že musia kvôli svojej profesii veľa čítať. Vy ste hercom už dlhé roky. Prekvapí Vás po toľkých rokoch hrania ešte nejaké dielo alebo objavujete aj možno v nemeckých knihách niečo, čo vás „zaskočí“?

Určite, ja si o sebe nedovolím tvrdiť, že mám tak veľa načítaného, takže každý má možnosť stále niečo objavovať a nejakým spôsobom obohacovať a rozširovať svoj rozhľad.

Obľúbený nemecký autor?

Thomas Mann, Rainer Maria Rilke…

Kde najradšej čítate Vy, či už len tak pre seba, alebo keď potrebujete naštudovať novú rolu?

Najradšej asi v posteli, alebo na takých miestach, kde mám čas a kde sa môžem naozaj tomu venovať, napríklad na dovolenke, alebo keď mám nejaké to voľno viac dní, keď sa naozaj plánovite dostanem ku knihe.

Ako mladý ste určite chodili často do knižnice. Navštevujete knižnicu ešte aj dnes?

Priznám sa, že v knižnici som dávno nebol, akurát tak vo svojej alebo v knižniciach svojich kamarátov. Našťastie som ale svojim okruhom ľudí zásobený stále novými knihami, ktoré bohužiaľ nemám v podstate ani veľmi čas čítať.

Moja najmilšia nemecká kniha
1
Galéria
Foto: Adriana Banásová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM