Ľubomír Hudačko Rôzne

Rozbehol sa boj proti vizuálnemu smogu: Hlavné mesto prelepilo nelegálne bilbordy nálepkami

Ľahko sa spozná, ktorý bilbord je nelegálny. V hlavnom meste je ním ten pútač, ktorý má na svojej ploche nálepku. Takto sa proti nim v Bratislave rozhodli bojovať.

Ilustračný obrázok k článku Rozbehol sa boj proti vizuálnemu smogu: Hlavné mesto prelepilo nelegálne bilbordy nálepkami
Zdroj: TASR

V Bratislave je v súčasnosti podľa mesta asi 1 500 bilbordov, z čoho tretina stojí na mestských pozemkoch. Ďalších 450 sú čierne stavby. Niektoré majú po novom na sebe nálepky, čo zaobstaralo samotné mesto. Chce takto zintenzívniť boj proti vizuálnemu smogu.

Na červené nálepky s logom hlavného mesta upozornilo občianske združenie Mesto bez reklamy na svojej sociálnej sieti. Hovorca magistrátu Stanislav Ščepán tvrdí, že nálepkami označilo bilbordy v stredových pasoch cestných komunikácií. „Ide o reklamné zariadenia, ktoré sú na mestských pozemkoch a nemajú s mestom nájomné zmluvy,“ podotkol. Mesto si tak podľa hovorcu plní svoju oznamovaciu povinnosť. „Je na zvážení veľkých firiem, ktoré zadávajú reklamu, či chcú, aby ich spájali s nelegálnymi čiernymi bilbordami,“ dodal Ščepán.

Bratislava sa už v minulosti dohodla s niektorými reklamnými spoločnosťami, že z pásov medzi dvojprúdovými cestami sa bilbordy odstránia, lebo tam podľa mesta byť nemajú. „Niektoré agentúry na základe rokovaní svoje nelegálne nosiče reklamy odstránili, niektoré požiadavky mesta dodnes ignorujú a dokonca tvrdia, že mesto ani čiernu stavbu nemôže odstrániť,“ podotkol hovorca. Ak majitelia bilbordov reklamné pútače do polovice augusta neodstránia, mesto ich začne odstraňovať na náklady majiteľov. Mnohé nálepky však už medzitým niekto strhol.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM