Ľuba Lesná Samospráva

Rokovanie zastupiteľstva BSK: Bratislava24.sk sleduje naživo

Bratislavský samosprávny kraj (BSK) začal svoje rokovanie o deviatej ráno. Poslanci rokovali predpoludním najmä o informácii o plánovanom zavedení zásadných zmien v rámci daňových príjmov VÚC.

Ilustračný obrázok k článku Rokovanie zastupiteľstva BSK: Bratislava24.sk sleduje naživo
Foto: Ľuba Lesná / Zdroj: Dnes24.sk

9.30 – 10.30 – Ministerstvo financií dalo v júli 2014 na medzirezortné pripomienkové konanie návrh nového zákona o dani z motorových vozidiel (DMV), podľa ktorého chce od januára 2015 celý výnos z DMV previesť na štát.

Tento výpadok chcú kompenzovať prostredníctvom vyššieho podielu na dani z príjmov fyzických osôb. Podľa zastupiteľstva BSK je táto kompenzácia úplne nevýhodná. Vyslovili obavu, že plánované zmeny zvýšia zadlženie BSK .

Samotné ministerstvo deklarovalo výpadok pre BSK o 25 mil. eur počas štyroch rokov. Poslanci dodali, že navyše prídu aj o 10 mil. eur každý ďalší rok.

O. Dostál charakterizoval tento návrh ako pomstu vládnuceho Smeru-SD Bratislavskému krajiu, keďže pravidelne kandidáti za vládny Smer-SD prehrávajú v tomto kraji voľby.

Predseda BSK Pavol Frešo podčiarkol, že ide o politické rozhodnutie, nie vecné, navyše je to protiústavný návrh. Ide podľa neho o nepochopenie samosprávy, o poňatie politiky ako robustnej, mocenskej .Zdôraznil, že všetky snahy mocenskej politiky treba odsúdiť. „Všetci veľmi dobre vieme, že je to mocenský zásah. Ak sa to teraz udeje, tak hocijaká samospráva môže sklopiť uši,“ povedal.

I.Pokorný doplnil, že vládny návrh sa odvoláva na solidaritu. „Solidarita je pekná a dôležitá, ale nemôže byť taká, aby zničila BSK,“ podčiarkol.

P.Baxa doplnil, že všetci dobre vedia, že Smer-SD nemá Bratislavský kraj rád. Takýto návrh, keď sa podľa neho prijme, poškodí všetkých, aj voličov Smeru. Dodal, že súčasná vláda vlastne aj ostatným krajom týmto návrhom odkazuje, aby boli slabé, aby negenerovali príjmy, a vláda im potom očas dá drobnú, aj keď dôstojnú omrvinku zo svojho stola. Napríklad pomôže im pri živelných katastrofách, povedzme záplavách.

L.Snopko doplnil, že o podobných snahách vládneho Smeru treba informovať aj verejnosť. Napríklad by bolo možné uskutočniť tlačovku so všetkými kandidátmi za primátora, ktorí by vysvetlili, ako mieni vládnuca strana poškodiť obyvateľov Bratisavského kra­ja.

Poslanci na záver schválili uznesenie, v ktorom žiadajú Národnú radu, aby tento návrh zákona na októbrovom rokovaní zamietla. V prípade ak ho napriek tomu poslanci Národnej rady schvália, vyzývajú prezidenta A.Kisku, aby zákon nepodpísal. Všetci hlasovali za takéto znenie, jeden sa zdržal hlasovania.

10:30 – 11.00 – Poslanci ďalej rokovali o monitorovacej správe o plnení rozpočtu BSK k 30.6.2014. Dis­kutovali aj o stratégii znižovania energetickej náročnosti budov vo vlastníctve BSK. Prijali na vedomie Informáciu o účasti poslancov na zasadnutiach Zastupiteľstva BSK a Komisií BSK za I. polrok 2014. Schválili aj návrh uznesenie vecného bremena v prospech Západoslovenská distribučná, a.s., Bratislava, spočívajúceho v uložení a zriadení elektroenerge­tického zariadenia na majetku BSK

11:05 – 11.10 – Prijali na vedomie Informáciu o účasti poslancov. Z tohto materiálu vyplýva že ani jednu absenciu pri hlasovaniach v prvej polovici tohto roku nemali poslanci Peter Ágoston (NEKA), Pavol Baxa (KDH), Peter Šramko (KDH), Alžbeta Ožvaldová (Most-Híd), Gabriella Németh (SMK), Peter Mach (KDH) a Oskar Dobrovodský (NaS).

Najmenšieho počtu hlasovaní sa sa zase zúčastnili Oliver Solga (SaS), René Bílik (OKS) a Marián Haramia (NEKA).

11:11 – 11.20 – Rokovali o návrh na dlhodobý prenájom športovej haly, na Starej Vajnorskej vo vlastníctve BSK. V rámci obchodnej súťaže záujem prejavil len jedne záujemca – ŠKST Bratislava. Nájom na rok je 1 euro.

P.Baxa ma pripomienku. Navrhol, aby sa širokej verejnosti sprístupnilo, čo a za akých podmienok sa podarilo BSK dohodnúť s nájomcom.

Poslanci s týmto návrhom súhlasili.

11.20 – 12.00 – Prestávka

12.00 – 12.30 – Zastupiteľstvo rokovalo o plavárňach, ktoré vlastní BSK. Ten je vlastníkom šiestich bazénov. Dva bazény sú v takom zlom stave, že sa nemôžu využívať. Vyžadujä podľa odhadu cca 2 milióny eur.

Ďalšie bazény sú v prevádzke, ale počas jedného roka ich tiež bude treba rekonštruovať, predovšetkým kvôli zastaranosti technologického zariadenia. Ide o gymnáziu na Tomášikovej ulici, a 3 dráhový rehabilitačný bazén na Mokrohájskej ulici. Bude to podľa odhadu stáť cca 130 000 eur.

R.Bílik apeloval, aby sa nelobovalo za jednotlivé plavárne, ale aby sa problém riešil komplexne. J.Lauko súhlasil s tým, že je zbytočné sa doťahovať, ktorá plaváreň má byť zrekonštruovaná prvá, ktorá druhá.

D.Pekár doplnil, že treba aj vysvetliť koncepciu využitia plavární. Aj teda aj napísať presne komerčné využitie plavární, teda využitie plavární pre verejnosť. Pripomenul aj fakt, že treba investovať aj do prevádzky plavárnmí, aby boli schopné pri prevádzkovaní šetriť energiu a tým pádom bola ich prevádzka lacnejšia.

Poslanci napokon súhlasili s tým, že je potrebné do informácie zapracovať na roky 2015 – 2017 výdavky, ktoré budú potrebné na rekonštrukciu plavární. A zároveň aj pripraviť projektové zámery do 31.3.2015.

12:15 – 12.45 – Poslanci rokovali o návrhu na poskytnutie dotácie 50 000 eur obci Závod, pretože obec nemá vyhovujúcu pitnú vodu. Dotácia sa použije na modernizáciu obecného vodovodu, konkrétnejšie – na obstaranie technologickej linky na úpravu pitnej vody.

Dohromady je potrebných 66.000 eur. 16.000 eur obec dá zo svojho rozpočtu.

Obec Závod od roku 1998 zásobuje obyvateľov pitnou vodou z obecného vodovodu. Už od začiatku sa vo vode nachádzali nadlimitné hodnoty niektorých chemických látok – mangánu, železa a amónnych iónov. Podľa zistení hygienikov voda stráca v súčasnosti kvalitu pitnej vody a nespĺňa ich požiadavky. Nevyhovujúcu pitnú vodu chcela obec riešiť prostredníctvom dotácie z Environmentálneho fondu. „V roku 2012 ani 2013 sme so žiadosťou neuspeli,“ uviedol v tejto súvislosti na zasadnutí starosta Závodu Peter Vrablec.

Neuspeli ani návrhom, aby sa pitná voda dodávala do Závodu napojením na sústavu Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS). Pre obec sa tak stala jediným finančne dostupným riešením možnosť upraviť kvalitu vody priamo z obecného zdroja a to zakúpením technologickej lin­ky.

O.Solga pripomenul, že podľa neho BSK chce sanovať niečo, čo nepatrí do jeho kompetencie.

Podpredseda BSK M.Berta nesúhlasil. Podčiarkol, že BSK oslovili Bratislavskú vodárenskú spoločnosť (BVS) s návrhom, aby sa pitná voda dodávala do Závodu napojením na sústavu BVS, ale nepochodili. Pre obec sa tak podľa Bertu stalo jediným finančne dostupným riešením možnosť upraviť kvalitu vody priamo z obecného zdroja, a to zakúpením technologickej lin­ky.

Ďalej pripomenul, že obec Závod vybudoval zdroj za vyše 780 000 eur a vzala si na to úver. Nie je preto schopná riešiť havarijný stav. s pitnou vodou. „Je to riešenie havarijného stavu a pomoc pre obyvateľov, ktorí pijú túto závadnú vodu,“ povedal doslova Berta.

Poslanci napokon s dotáciou pre obec Závod súhlasili.

12:55 –13.20 Poslanci pokračujú bodom rôzne, v rámci ktorého odznelo niekoľko interpelácií.

I.Pomichal a L.Snopko upozornili v interpelácii na to, že hoci Bábkové divadlo v Bratislave získalo dokáciu na rekonštrukciu, doteraz sa s rekonštrukciou nezačalo.

E. Pätoprstá žiadala v interpelácii, aby sa elektronizovali aj rokovania pracovných komisií BSK. Ich zverejňovanie by malo byť podľa nej samozrejmosťou. Zverejňuje ich aj mestská časť Petržalka, mestá ako Banská Bystrica či Považská Bystrica. Je to transparentné, ukazuje sa tým otvorený vzťah BSK k verejnosti. Župa tým dáva najavo, že nemá čo skrývať.

Podpredseda M.Berta desať minút pred pol druhou uzavrel zastupiteľstvo.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM