Alexandra Húsková Samospráva

Rokovanie o šéfoch mestských firiem bude pokračovať v pondelok

Diskusia o procese, na základe ktorého by sa mali vyberať ľudia na kľúčové pozície v bratislavských mestských podnikoch, bude pokračovať v pondelok 15. júna popoludní. Primátor dúfa, že na ďalšom stretnutí dôjde k výraznému pozitívnemu posunu.

Ilustračný obrázok k článku Rokovanie o šéfoch mestských firiem bude pokračovať v pondelok
Zdroj: Dnes24.sk

Primátor informoval, že návrh výberového procesu, ktorý pre mesto pripravilo Transparency International Slovensko (TIS) a primátor ho predstavil 4. júna, podporili tri poslanecké kluby MsZ v Bratislave – Praví poslanci, Pravicový klub a Klub Most-Híd.

„Ďalšie dva kluby – Bratislava inak a Klub pre Bratislavu si vyžiadali na vyjadrenie viac času, Bratislavský klub na moju výzvu vyjadriť sa nereagoval,“ uviedol Nesrovnal.

TIS vo svojom návrhu odporúča mestu vyberať vedúcich mestských firiem v dvojkolovom procese a zohľadňovať v ňom odbornosť i morálnu bezúhonnosť kandidátov. Okrem iného navrhuje preverovať pravdivosť informácií, ktoré kandidáti uvedú v životopisoch, prípadne informácie, ktoré o týchto ľuďoch priniesli médiá.

Kandidáti budú musieť takisto predložiť svoj rozvojový plán spoločnosti, teda mali by predstaviť myšlienky o ďalšom fungovaní firiem. V druhom kole výberu by sa malo uskutočniť verejné vypočutie kandidátov. Rozhodnutie o výbere bude mať v právomoci zastupiteľstvo, avšak TIS navrhuje primátorovi právo toto rozhodnutie vetovať.

Primátor presadzuje, aby v predstavenstvách podnikov nesedeli poslanci. Preto aj 5. júna pozastavil výkon uznesenia, ktorý v prípade zmien a zásad spolupráce s mestskými podnikmi prijali poslanci na májovom zasadnutí mestského zastupiteľstva. Prijatým uznesením nevylúčili možnosť obsadenia miest v predstavenstvách podnikov poslancami.

Člen poslaneckého klubu Bratislavský klub Ján Hrčka zdôraznil, že väčšina členov tohto klubu v predstavenstvách podnikov sedieť nechce. „Sú však poslanci, ktorí si myslia, že takéto riešenie je čistejšie, ako keby tam sedeli politickí nominanti, preto sme túto záležitosť nechali otvorenú,“ povedal Hrčka.

V prípade návrhu TIS sa Bratislavský klub podľa Hrčkových slov nevie stotožniť s právom primátora vetovať rozhodnutie poslancov, rovnako by sa podľa neho mali výberové komisie obsadzovať pomerným systémom, ktorý by odrážal veľkosť klubov v zastupiteľstve.

Nesrovnal dnes povedal, že naďalej chce celú záležitosť riešiť dohodou a dosiahnutím konsenzu s poslancami. Od poslaneckých klubov však očakáva, že sa „nepostavia proti transparentnému a odbornému riadeniu mestských podnikov“.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM