Eliška Šándorová Rôzne Správy

RETRO: Rána patrili Granku, obedy "kockovým" polievkam a smäd malinovkám bez mena

Raňajky či zaspávanie s pohárom teplého kakaa si mnohí neodpustia ani v dospelosti. Granulovanému Granku dala názov súťaž. Obľúbeným malinovkám chýbalo meno.

Ilustračný obrázok k článku RETRO: Rána patrili Granku, obedy "kockovým" polievkam a smäd malinovkám bez mena
Zdroj: Dnes24.sk

Mnohé generácie majú detstvo späté s povinným ranným pitím teplého kakaa, ktorému sa nevyhli ani v škôlke či na školách. Granko je spomienkou najmä „Husákových detí“.

Obal roka

Nástup GRANKA na slovenský trh v roku 1979 spôsobil doslova senzáciu, pretože išlo o prvé rýchlorozpustné kakao svojho druhu v ČSSR. Na trhu však boli práškové verzie, ktoré boli horké a museli sa dosladiť.

V roku 1980 sa prvýkrát objavil obal s dievčatkom Veronikou, ktorý v tom istom roku získal cenu v súťaži Obal roka.

Samotný názov vznikol v súťaži, ktorú vyhlásilo vedenie Čokoládovní Kolín, kde sa kakao začiatkom roku 1978 vyrábalo. Víťazi rozhodli o skratke pomenovania GRANulované KakaO – GRANKO. Zaujímavosťou je, že sedem súťažiacich zaslalo rovnaký názov.

Po veľkom úspechu o pár rokov pribudli limitované edície chutí – banánová, jahodová, broskyňová a čučoriedková. Granko nechýba dodnes na detskej krupici, palacinkách či pudingoch!

Článok pokračuje pod fotkou

Zdroj: Facebook

Malinovky bez mena

Skôr narodení si určite spomenú na malinovky v sáčku či šumienky, ktoré sa sypali len tak do úst. Éra plastových fliaš nebola ešte masová. V sklenených tmavých fľašiach ste kúpili olej. Dnes, paradoxne, v neprehľadnom skle dostanete len ten drahší.

Na dračku šli najmä malinovky. Inšpektori a predpisy z Bruselu by ich v súčasnosti sotva pustili do predaja – obľúbené farebné malinovky (žlté, červené a kolové) nemali ani etiketu, ani názov!

Maškrtou boli cukríky z plechovíc, termixy, či sirupy. Husté, v sklenených fľašiach, nesmeli chýbať v žiadnej domácnosti! Návštevám sa ponúkala „voda so sirupom“ :) Zaspomínajte si na obľúbené potraviny, pochúťky a nápoje vo fotogalérii.

Prečítajte si aj

Spomienky na socializmus - sladkosti a pomôcky
47
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM