Redakcia radí: Slivkový koláč s posýpkou ako od babičky
Máte priveľa sliviek a neviete čo s nimi? Upečte koláč! Nechajte sa inšpirovať receptom a vaša rodina sa bude zalyzovať ešte dlho po tom, čo zmizne posledný kúsok.
Nekysnutý, šťavnatý slivkový koláč so škoricovou posýpkou. Na prvé chladné večery ako stvorený. Navyše, ide o hrnčekový recept, ktorý je vždy rýchly a jednoduchý. Odteraz budú už nie len sušienky mliekom milované, ale aj tento koláč.
Čas prípravy: 45 minút
Ingrediencie
1 šálka preosiatej hladkej múky špeciál
1 šálka detskej krupice
1/2 šálky práškového cukru
1 lyžica prášku do pečiva
2 lyžice medu
2 vajcia (2 žĺtky, 2 bielky)
1/2 šálky mandľového mlieka
1 biely jogurt
1/2 šálky roztopeného kokosového oleja (nemusí byť kokosový)
2 väčšie lyžice maku (nemusí byť pomletý)
čerstvé slivky vykôstkované (môžu byť aj zavárané)
Posýpka
25 g masla
krupica
cukor práškový
múka hladká
škorica mletá
Čo ešte budeme potrebovať: múka a maslo na vysypanie a potretie plechu na pečenie
Postup
Rúru si rozohrejeme na 180 stupňov. Pripravíme si cesto.
Múku preosejeme, pridáme k nej krupicu, cukor, prášok do pečiva a mak. Všetko spolu poriadne premiešame. V druhej mise zmiešame med, 2 žĺtky, mlieko, jogurt a olej. Poriadne zmiešame suché a mokré suroviny. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a zľahka špachtľou primiešame k ostatným surovinám.
Slivky umyjeme, usušíme a vykôstkujeme. Cesto vylejeme na maslom vymastený a múkou vysypaný plech. Na vrch uložíme slivky. Pripravíme si posýpku.
Maslo rozpustíme a vylejeme do misy. Prisýpame k nemu cukor, múku a krupicu pokým nevznikne mrvenička, ktorou posypeme vrch koláča. Zľahka poprášime škoricou a dáme piecť približne na 20 minút do vyhriatej rúry.
Po upečení servírujeme s mliekom alebo obľúbeným nápojom. Dobrú chuť!
Viac tipov na chutné recepty nájdete na www.nin.sk.