Redakcia radí: Horúčavy majú v Bratislave opäť udrieť v plnej sile. Osviežte sa domácou zmrzlinou
Čo lepšie osvieži a schladí v extrémne horúcich dňoch ako zmrzlina? Meteorológovia varujú, že na Bratislavu sa nastávajúci týždeň opäť valí vlna horúčav a my sa teda znova poriadne zapotíme. Najlepšia prechádzka preto bude do mrazničky po vychladenú domácu zmrzlinu.
INGREDIENCIE
250 ml 33% smotany
2 lyžice sušených kvetov levandule
50 g bielej čokolády
2 hrste čerstvých čučoriedok
1 lyžička čerstvo vytlačenej limetovej šťavy
Zopár čučoriedok na ozdobenie
Čerstvá mäta na ozdobenie
POSTUP
Smotanu vylejeme do hrnca a prisypeme do nej kvety levandule. Na miernom ohni necháme zohrievať, smotanu však nevaríme! Zohriatu ju odstavíme bokom a necháme chladnúť. Zatiaľ si umyjeme čučoriedky a rozmixujeme ich spolu s lyžičkou limetovej šťavy na kašu.
Čokoládu nalámeme na drobné kúsky, polovičku (pribl. 25 g) odložíme bokom. Smotanu precedíme a kvety levandule vyhodíme. Smotanou postavíme späť na sporák na mierny plameň. Polovicu čokolády pohádžeme do smotany a necháme ju úplne roztopiť. Premiešame a pridáme čučoriedkovú zmes. Všetko poriadne premiešame, opäť nevaríme, iba zohrejeme.
Zmes prelejeme do uzatvárateľnej nádoby, necháme asi 15 minút chladnúť v miestnosti, potom prisypeme zvyšnú nalámanú čokoládu, zľahka premiešame špachtľou, zatvoríme nádobu a vložíme do mrazničky. Zmrzlinu necháme mraziť približne 5 hodín. Počas tohto času ju môžeme párkrát premiešať, pokým nebude zmrzlina takmer tuhá, potom ju necháme celkom domraziť.