Tomáš Stupavský Rôzne

Realizácia projektu Zuckermandel ide podľa plánu. Začalo sa už aj s výstavbou lávky, ktorá spojí novú štvrť s promenádou

Pod Bratislavským hradom postupne vyrastá nová štvrť s názvom Zuckermandel. Dominantou projektu bude lávka, ktorá bude viesť ponad električkovú trať. Developer J&T Real Estate musel kvôli tejto časti dodatočne vyrúbať ďalšie stromy, avšak sľubuje, že zeleň na promenádu opätovne vráti.

Ilustračný obrázok k článku Realizácia projektu Zuckermandel ide podľa plánu. Začalo sa už aj s výstavbou lávky, ktorá spojí novú štvrť s promenádou
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk

Výstavba atraktívnej mestskej časti na území pôvodnej osady Zuckermandel medzi Mostom SNP a River Parkom je v plnom prúde. Stavebné práce podľa slov zhotoviteľa pokračujú v súlade s harmonogramom. Do konca roka by mali byť hotové všetky hrubé stavby s výnimkou bloku C-sever.

Celý komplex sa začal budovať na jar 2014 a jeho realizácia prebieha v niekoľkých fázach. V súčasnosti sa začalo aj s výstavbou lávky ponad cestu, ktorá bude spájať Zuckermandel s nábrežnou promenádou.

„Tento rok plánujeme dokončiť hrubú stavbu lávky. Úplne dokončenie lávky, ktorá je súčasťou novovytvoreného námestia, je plánované v roku 2017,“ povedala pre Bratislava24.sk hovorkyňa J&T Real Estate Katarína Krajňáková.

Dodatočne vyrúbané dva stromy

Okolo celého projektu sa vedú búrlivé diskusie. Občianski aktivisti upozorňujú nato, že promenáda prichádza o svoju zeleň, či už výrubom stromov alebo rozširovaním existujúcej komunikácie.

Práve v mieste budúcej lávky boli v prvom kroku vyrúbané tri stromy a dodatočne sa ukázala potreba výrubu ďalších dvoch stromov v dôsledku upresnenia technického riešenia výustného objektu dažďovej kanalizácie, ktorá zberá dažďovú vodu z verejných priestranstiev celej mestskej štvrte Zuckermandel.

Prečítajte si tiež: Panorama City, Zuckermandel, Rezidencie Pri Mýte, Blumental. Viete, koľko stoja byty v týchto rezidenčných projektoch?

„Územie nemalo až do začiatku výstavby Zuckermandla dažďovú kanalizáciu kompletne doriešenú. Výustný objekt, ktorého súčasťou je prečerpávacia stanica, je nevyhnutný v prípade povodňových stavov, kedy budú dažďové vody prečerpávané do Dunaja, čím sa predíde riziku zatopenia nábrežia. Celkovo teda bude na nábreží vyrúbaných päť stromov,“ doplnila Krajňáková.

Zeleň sa opätovne na promenádu vráti

Spoločnosť J&T Real Estate ďalej uvádza, že jej záleží na objeme zelene v území a preto ho oproti požiadavkám platného územného plánu zdvojnásobí. V zóne Zuckermandel by sa tak malo nachádzať takmer 1000 m2 prírodných plôch. Čo sa týka samotného objemu stavieb, ten bude oveľa nižší ako povoľuje územný plán zóny, iba 65,1 percenta.

„Na záver výstavby bude v tejto časti promenády vykonaná výsadba zelene. Chceme vytvoriť skutočne elegantnú sadovú úpravu hodnú tejto lokality. Na mieste budú vysadené nové okrasné kroviny tak, aby bola promenáda od komunikácie odclonená a zároveň, aby bol úsek po oboch stranách lemovaný kultivovanou zeleňou,“ informovala Krajňáková.

V novej štvrti, ktorá sa bude lemovať popri nábrežnej promenáde, majú byť postavené štyri bloky s výškou sedem až 13 podlaží. Čo sa týka samotnej výstavby, v obytných komplexoch bude 187 bytov a apartmánov s rozlohou takmer 15 200 štvorcových metrov. Neoddeliteľnou súčasťou lokality budú obchodíky, kaviarne a reštaurácie.

Postupne jednotlivé časti celého projektu budú dokončované v niekoľkých etapách koncom roka 2016 a v polovici roka 2018. Celá výstavba bude stáť 130 miliónov eur.

Zuckermandel vznikol v 16. storočí, pričom najväčší rozkvet zažil v 18. storočí, keď získal kráľovské privilégiá. Koncom 50. rokov následne došlo k masívnemu búraniu vtedy stojacich objektov.

Prečítajte si tiež: Prichádza dunajská promenáda kvôli výstavbe Zuckermandelu o zeleň? Investor tvrdí, že jej objem neskôr zdvojnásobí

Výstavba projektu Zuckermandel
1
Galéria
Výstavba projektu Zuckermandel
9
Galéria
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM