Lucia Lauková Rôzne

RADÍME: Tipy odborníčky, ako udržať zdravý domáci rozpočet počas celého roka

Viete, kam smeruje väčšia časť vašich príjmov? Odborníčka prezradí, ako si vytvoriť a najmä udržať finančný plán.

Ilustračný obrázok k článku RADÍME: Tipy odborníčky, ako udržať zdravý domáci rozpočet počas celého roka
Zdroj: TASR

Záujem urobiť si poriadok vo financiách prichádza najčastejšie spolu s novoročnými predsavzatiami, no málokto v ich napĺňaní vydrží až do konca roka. Dôvodom je nesprávne vytvorený návyk, ale aj nízka miera finančnej gramotnosti.

Ako začať

Podľa Marianny Bojdovej, odborníčky na osobné financie, ak má byť domáci rozpočet zdravý počas celého roka, je nutné revitalizovať finančný plán. "Dobrý finančný rok sa začína dôkladnou analýzou finančných tokov, nastavením cieľov a úpravou plánu. Prax nám ukazuje, že prevažná väčšina Slovákov nepozná vlastný cash flow. Len veľmi malé percento vie, kam smeruje väčšia časť príjmov. Prehľad majú len o sumách, ktoré odchádzajú na splácanie hypotéky, či rôznych predražených bezúčelových úverov,“ vysvetľuje Bojdová.

Zdravý domáci rozpočet

Ako pomôcku uvádza pravidlo ideálnych finančných mier 10:20:30:40, ktoré odzrkadľuje zdravý domáci rozpočet. Znamená to, že 10 % z príjmu sa odloží na tvorbu krátkodobej rezervy, 20 % na vytváranie dlhodobých aktív, maximálne 30 % sa minie na mesačné splátky úverov a zo zostávajúcich 40 % sa zabezpečuje bežná spotreba, kam patrí strava, oblečenie, doprava, zábava a iné.

Finančné ciele

„Dôležité miesto pri plánovaní majú tiež finančné ciele. Tým najdôležitejším vždy bude finančná rezerva vo výške šesťnásobku mesačného príjmu. Chráni pri nečakaných výdavkoch a pri krátkodobej strate zamestnania,“ radí Bojdová.

Podľa nej finančný trh sa zo dňa na deň mení a finančné inštitúcie pravidelne prichádzajú s novými ponukami. Rovnako sa však menia aj príjmy, ciele či potreby. „To, čo sme vlastnili alebo riešili pred piatimi či desiatimi rokmi, dnes už nemusí zodpovedať aktuálnym potrebám. Aktuálny stav zistíte iba podrobnou inventúrou v peňaženkách a na účtoch,“ tvrdí odborníčka.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM