Lucia Lauková Rôzne

RADÍME: Nízka cena povinného zmluvného poistenia nás nakoniec môže vyjsť draho

Povinné zákonné poistenie by sme si podľa odborníka nemali vyberať iba podľa ceny. Môžeme riskovať nevýhodné podmienky.

Ilustračný obrázok k článku RADÍME: Nízka cena povinného zmluvného poistenia nás nakoniec môže vyjsť draho
Zdroj: TASR

Vyberať si povinné zákonné poistenie (PZP) auta iba podľa ceny je chyba. Riskuje sa tým nekvalitné poistenie a vznik škody, ktorú bude musieť platiť majiteľ auta z vlastného vrecka namiesto poisťovne.

Riziká pri nízkej cene

„Ak si vyberiete PZP len podľa ceny, môže sa stať, že sa upíšete poisťovni, ktorá má veľmi striktne definované krytie škôd, vyžaduje zložité, niekedy až nemožné, dokazovanie a vyhýba sa preplácaniu škôd. Poistenie s výhodnou cenou, avšak nevýhodnými podmienkami vás potom pri prvej spôsobenej havárii môže stáť výrazne viac, ako ste ušetrili,“ radí Juraj Ufrla z poradenskej firmy v oblasti finančných služieb.

Prešlo zmenami

PZP sa oproti minulosti výrazne zmenilo. Nie je to rovnaký produkt, ale skladačka, ktorú si možno vyskladať podľa vlastných potrieb. Väčšina áut na Slovensku nemá havarijné poistenie. Práve pre nich má najväčší zmysel vyskladať si povinné poistenie auta a vybrať si poisťovňu, ktorá ich reálne ochráni. Sú mnohé riziká, ktoré nemusia byť kryté z PZP, a preto je dobré, si niektoré pripoistiť.

Strety so zverou

Napríklad, vysoká lesná zver je na Slovensku premnožená, strety so zverou sú oveľa častejšie ako kedysi. „Ak zrazíte diviaka, ale aj statnú jelenicu, musíte dať opraviť polovicu auta. Bez pripoistenia je to nákladné,“ tvrdí Ufrla. Taktiež pripoistenie proti povodni, zosuvu pôdy, víchrici a požiaru. Niektoré poisťovne majú vybrané živly v základnom balíku PZP bez príplatku.

„V sporoch okolo auta môže ísť o tisíce eur. Pripoistenie zaručí advokáta a pokryje súdne a znalecké poplatky. Zíde sa najmä v zahraničí, kde dostanete tlmočníka aj advokáta,“ zdôrazňuje odborník. Pripoistiť k PZP v prípade, ak nie je auto havarijne poistené, sa môže aj jeho krádež.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM