Maros Palesch Rôzne

Rada bratislavských seniorov

V slovenskej metropole funguje od včera (12. december 2011) Rada bratislavských seniorov, ktorá je poradným orgánom primátora Milana Ftáčnika pre otázky týkajúce sa dôchodcov.

Rada má za cieľ zastrešiť celomestské témy týkajúce sa skôr narodených Bratislavčanov a vytvoriť priestor pre prípravu stratégie aktívneho starnutia, zapájania seniorov do verejného života. Poradný orgán bratislavského primátora má 21 členov a je zložený zo zástupcov klubov dôchodcov, ktoré fungujú v jednotlivých mestských častiach, nominanta Jednoty dôchodcov Slovenska či odborníkov, ktorí sa profesne venujú téme aktívneho starnutia. Jedným z problémov, s ktorým sa stretávajú bratislavskí seniori, je prístup k informáciám o živote v meste či prístup k internetu. Táto negatívna situácia môže mať za dôsledok neinformovanosť starších ľudí ako postupovať v zložitých životných situáciách. Vedenie mesta preto plánuje zmapovať v prvej polovici roka 2012 dostupnosť internetu v existujúcich kluboch dôchodcov a na miestnych úradoch a následne podporiť jeho zavedenie tam, kde dnes nie je. Magistrát zároveň zabezpečí distribúciu informačného mesačníka In.BA, ktorý vydáva samospráva, na jednotlivé mestské časti a v budúcnosti i do domovov sociálnych služieb.

Seniori sa dnes intenzívne zaujímajú o dopad novely zákona o sociálnych službách na rozsah poskytovania služieb zo strany samosprávy. Novelu zákona, ktorá výrazným spôsobom vstupuje do sociálnej agendy obcí a miest už schválil parlament a čaká na podpis prezidenta SR. V prípad, že zákon vstúpi do platnosti, zásadným spôsobom zmení spôsob financovania domovov sociálnych služieb. Na jednej strane síce odbremení samosprávy od financovania pobytov, zavádza však povinnosť občanov hradiť minimálne 50% z priemerných ekonomicky oprávnených nákladov, čo v rámci zariadení nachádzajúcich sa na území slovenskej metropoly môže byť suma od 150 do 500 eur mesačne na seniora. „Ak hlava štátu podpíše zákon, mesto pripraví vysvetľovaciu kampaň a v spolupráci s mestskými časťami budeme informovať seniorov, ich rodinných príslušníkov o dopadoch zákona. Chcem, aby každý vedel, na koho sa môže občan obrátiť a akú pomocnú ruku mu môže podať magistrát či miestny úrad“, zdôraznil na ustanovujúcom zasadnutí rady seniorov primátor M. Ftáčnik.

Zdroj: Magistrát Bratislavy, Ľubomír Andrassy

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM