Eva Sládková Správy Samospráva

Račania môžu nechať autá doma. Spustili tam službu Verejný bicykel

Račania sa dočkali! Zdieľaná bicykle konečne dorazili aj do tejto mestskej časti.

Ilustračný obrázok k článku Račania môžu nechať autá doma. Spustili tam službu Verejný bicykel
Zdroj: Lenka Antalová Plavuchová

Zatiaľ majú k dispozícii 60 bicyklov, s ktorými môžu jazdiť po celom meste. Iba zaparkovať ich musia doma v Rači.

„Systém funguje na báze "free floating“, teda bicykle nemajú pevné stanice, možno ich odložiť na hocijakom viditeľnom mieste. V aplikácii Antik Smart way, ktorú si treba stiahnuť do mobilu, však cyklisti nájdu odporúčané miesta, kde ich parkovať," vysvetľuje zástupkyňa starostu Rače Lenka Antalová Plavuchová s tým, že bicykel má vzadu poistku na kolese. Tú cez aplikáciu záujemca odblokuje a keď bicykel vráti a poistku zaklapne, automaticky sa mu prestanú v aplikácii zarátavať eurá.

Overené

Samospráva mestskej časti sa už dávnejšie snažila dotiahnuť zdieľané bicykle do Rače, no so spoločnosťou Slovnaft sa jej nepodarilo dohodnúť. Hľadala teda iné možnosti, až narazila na spoločnosť Antik bikesharing.

„Tieto zdieľané bicykle fungujú už dlhšie v Moldave, v Poprade, v Košiciach. Osobne sme si overili, ako im to funguje a zistili sme, že ohlasy majú výborné,“ dodáva vicestarostka.

Výhodou služby má byť aj to, že poskytuje dáta o pohybe užívateľov, ktoré môže mestská časť využiť na vybudovanie stojanov v najvyťaženejších lokalitách.

Skúšobne

Rača plánuje projekt teraz tri mesiace skúšať a potom možno rozšíri ponuku bicyklov na stovku.

Spustenie projektu Verejný bicykel je zároveň naplánované aj v susednej mestskej časti Vajnory. Predbežne sa spomína jún, keď by sa k projektu malo vyjadriť miestne zastupiteľstvo, obdobne ako to bolo v Rači. Výhľadovo sa so službou uvažuje aj v Novom Meste.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM