Správy Samospráva

Rača zastavila dve stavby, ktoré neboli v súlade so zákonom

V Rači si posvietili na dodržiavanie stavebného zákona. Stavebný úrad mestskej časti stopol stavby na Východnom a na Hečkovej ulici.

Ilustračný obrázok k článku Rača zastavila dve stavby, ktoré neboli v súlade so zákonom
Zdroj: Bratislava - Rača

Stavebný úrad mestskej časti Rača tento týždeň zastavil konanie o povolení stavby – Polyfunkčný bytový dom Zrkadliská a zamietol návrh na vydanie územného rozhodnutia na Bytový dom Dopravná ulica.

Zrkadliská

„Žiadosťou o stavebné povolenie objektu Zrkadliská na Hečkovej ulici sa stavebný úrad v Rači zaoberá od roku 2014, konanie bolo prerušené s výzvou stavebníkovi VI GROUP Rača na doplnenie žiadosti, a to predovšetkým na doplnenie presného vymedzenia objektov stavby v súlade s územným rozhodnutím, o ktorom konanie začalo už v roku 2008, presné špecifikovanie všetkých pozemkov použitých na výstavbu s uvedením vlastníckeho alebo iného práva k nim,“ informovala Bratislava24. hovorkyňa Rače Eva Miklánková.

Ďalšími podmienkami stavebného úradu bolo dodržanie všetkých podmienok vyplývajúcich z územného rozhodnutia, najmä zabezpečenie prístupu pre záchranárov k existujúcej zástavbe či preloženie existujúceho umeleckého diela na pozemku v súlade s platnou legislatívou.

Úrad stavebné konanie zastavil

Žiadateľ VI GROUP Rača požiadal stavebný úrad o predĺženie lehoty na doplnenie podania a myslí si, že podmienky stavebného úradu sa nezakladajú na zákonných požiadavkách. „Stavebný úrad v Rači, tak ako vo všetkých prípadoch, postupuje v súlade so stavebným zákonom a keďže stavebník nedoplnil žiadosť podstatnými dokladmi pre riadne posúdenie stavby v stanovenej lehote, úrad konanie zastavil,“ vysvetlila hovorkyňa.

Ohrozila komfort bývania

Mestská časť Bratislava-Rača zamietla aj návrh navrhovateľa JADALU, s.r.o. vo veci vydania rozhodnutia o umiestnení stavby „Bytový dom, Dopravná ul. Bratislava“.

Ide o bytový dom s tromi traktami a piatimi nadzemnými podlažiami. Navrhovaných bolo 31 jednoizbových a 19 dvojizbových bytov. Na území, kde mal bytový dom vyrásť, sa v súčasnosti rieši územný plán zóny, ktorý je v záverečnej fáze prerokovania návrhu, to znamená pred schválením.

„Navrhované umiestnenie stavby by negatívne zasiahlo do spracovávanej územnoplánovacej dokumentácie a tiež do záujmov obyvateľov v danej lokalite, a to najmä ďalším dopravným zaťažením. Tiež by bytový dom svojim umiestnením narušil vyhovujúce stavebné usporiadanie jednotlivých stavieb, čím by sa znížil komfort bývania obyvateľov v okolitých bytových domoch,“ doplnila Miklánková.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM