Rôzne

„Prvý apríl!“ Nechali ste sa nachytať? Prezradíme, kde sú korene Dňa bláznov

Prvý apríl nebol vždy Dňom bláznov! Viete, kam až siahajú korene najzábavnejšieho dňa v roku?

Ilustračný obrázok k článku „Prvý apríl!“ Nechali ste sa nachytať? Prezradíme, kde sú korene Dňa bláznov
Zdroj: pixabay

Na prvoaprílové žartíky sa teší azda každý správny vtipálek. V tento deň nikomu nič nevadí, navzájom si zo seba uťahujeme a dobre sa na tom zabávame. Viete ale, ako táto milá tradícia vznikla?

Nový rok

Prvý apríl je najzábavnejším dňom v roku. V tento deň sa v stredoveku usporadúvali veľké oslavy, pretože sa v mnohých krajinách slávil začiatok nového roka. Francúzsky kráľ Karol IX. to ale v roku 1564 zmenil a začiatok roka určil na deň 1. januára. Keďže v tých časoch neboli telefóny ani internet, správy sa šírili ústnym podaním, a to oveľa pomalšie ako dnes.

Kým sa správa o zmene dostala ku každému, koho sa týkala, prešlo aj niekoľko rokov. Niektorí ľudia sa ale rozhodli, že budú aj napriek zmene oslavovať nový rok tak, ako doteraz – 1. apríla. Preto ich ľudia začali volať „blázni“ a robiť si z nich žarty.

Karnevaly a hry

Oslava prvého apríla značila vo viacerých kultúrach radosť z príchodu jari. V starovekom Ríme sa tieto oslavy nazývali Hilaria a sviatok bol zasvätený božstvu Attis, ktorého kult pochádzal z maloázijskej Frýgie. Bol to sviatok roztopaše a smiechu a vyvrcholil práve prvého apríla.

Prvý apríl oslavovali aj v starej Indii. Počas sviatku Huli, kedy sa oslavy konali od 30. marca do 1. apríla, vyrazili ľudia do ulíc na veľkolepé karnevaly. Súčasťou osláv boli hry, na ktorých museli ľudia plniť rôzne nezmyselné úlohy, ako napríklad otočiť tok rieky. Toho, kto úlohu nesplnil alebo nevedel vtipne reagovať, nazývali bláznom osláv. Práve túto tradíciu považuje väčšina zdrojov za začiatky 1. apríla ako Dňa bláznov.

Aprílová ryba

Vo Francúzsku bolo na začiatku nového roka (1. apríla) zvykom vzájomne sa obdarúvať. V niektorých krajinách sa zvyk udržal, no darčeky zmenili podobu aj význam a nadobudli zábavný charakter. Francúzi sviatok 1. apríla pomenovali Poisson d'Avril (aprílová ryba), pretože v tom čase sa Slnko nachádza v znamení Rýb.

Práve z tohto mohla vzísť aj tradícia nenápadného pripínania papierových rybičiek na chrbát, ktorú obľubujú najmä francúzske deti. Potom po sebe pokrikujú: „Aprílová ryba, aprílová ryba!“

U Talianov sa 1. apríl oslavoval zbavovaním sa starých vecí, vystrájaním najrôznejších žartíkov či obliekaním sa do vtipných pestrofarebných kostýmov. Sviatok nazvali Rímske dni smiechu.

Obete žartíkov

Úžasné je, že v tento deň absolútne nezáleží na tom, kým ste. Na Deň bláznov sme si všetci rovní a obeťami žartíkov sa stávajú napríklad aj učitelia, pričom prvoaprílové žarty obľubujú dokonca aj médiá. Preto dnes berte s rezervou každú informáciu, ktorá sa k vám dostane, najmä tie od dobrých kamarátov!

Ak chcete dostávať pravidelný prísun aktualít z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM