Ľuba Lesná Rôzne

Môžu za prudké dažde klimatické zmeny? Dvaja meteorológovia, dva odlišné názory

Dvaja poprední klimatológovia sa o globálnom otepľovaní a jeho vplyve na prudké lejaky v Bratislave vyslovili pre náš portál Bratislava 24.sk odlišné názory.

Ilustračný obrázok k článku Môžu za prudké dažde klimatické zmeny? Dvaja meteorológovia, dva odlišné názory
Zdroj: TASR

Pavel Šťastný zo Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu (SHMÚ) pre portál Bratislava24.sk. zdôraznil, že extrémne lejaky, ktoré Bratislava v augustových dňoch a začiatkom septembra zaznamenala niekoľko ráz, nesúvisia s globálnym otepľovaním, jeho kolega zo SHMÚ Peter Kajaba tvrdí niečo iné.

„Samozrejme, globálne otepľovanie má vplyv na intenzitu dažďov hlavne pri búrkach,“ podčiarkol Kajaba.

„Čím je atmosféra teplejšia a nasýtenejšia vodnou parou, tým sú jednotlivé sprievodné javy pri búrkach intenzívnejši,“ vysvetlil.

Podľa Kajabu to ovplyvňuje aj o intenzitu dažďa. „Takže toto nebol určite posledný úhrn atmosférických zrážok s takou intenzitou nielen v Bratislave, ale aj v inej časti Slovenska,“ doplnil.

Pripomeňme, že v hlavnom slovenskom meste prudké lejaky 23.augusta spôsobili zatopené ulice. Kajaba zdôraznil, že Bratislava zaznamenala už aj predtým intenzívne dažde. Celkovo sa úhrn zrážok z 23.8.2014 podľa Kajabu v histórii meraní v Bratislave prekonal osemkrát. V auguste 2013 meteorologická stanica Bratislava – letisko, ktorá patrí SHMÚ, namerala až 77 mm zrážok.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM