Nina Táborská Rôzne

Projekt Starý most mešká desať týždňov. Mestskí poslanci chcú najnovšie kontrolovať jeho rekonštrukciu

Bratislavskí mestskí poslanci chcú do polovice februára vykonať na stavbe Starého mosta v hlavnom meste poslanecký prieskum a jeho rekonštrukciu kontrolovať. Stretnúť sa plánujú s jej zhotoviteľom i stavebným dozorom, aby sa tak desať týždňov meškajúci projekt stihol do konca roka dokončiť.

Ilustračný obrázok k článku Projekt Starý most mešká desať týždňov. Mestskí poslanci chcú najnovšie kontrolovať jeho rekonštrukciu
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk

Na tlačovej besede v Bratislave to včera vyhlásil predseda mestského poslaneckého Pravicového klubu Jozef Uhler, predsedníčka klubu Bratislava Inak Katarína Augustinič a šéf klubu strany Most-Híd Rastislav Žitný.

„Momentálne je dôležité nájsť racionálne riešenia, aby bola táto patová situácia odstránená a stavba bola zrealizovaná v predpísanom termíne,“ povedal Žitný. Poslanci budú preto od zhotoviteľa, spoločnosti EUROVIA SK, vyžadovať nový harmonogram prác, ktorý chcú, aby dôsledne plnil. Na novom harmonograme, ktorý bude zohľadňovať reálne meškanie stavby, by sa však už dnes malo pracovať.

Poslanci taktiež požadujú viac kontrolných dní so zapojením všetkých subjektov, ktoré sa na stavbe podieľajú.

„Pôjdeme aj do českých Vítkovíc, kde sa pripravuje nosná konštrukcia mosta, len aby sme dosiahli to, že sa táto stavba reálne stihne,“ skonštatoval Uhler.

V prípade, ak sa tak nestane, podľa poslancov hrozí mestu nútená správa, alebo to, že stavba zostane rozostavaná a dopadne ako projekt Yosaria Plaza v bratislavskom Ružinove. „Ak sa to nestihne zrealizovať, vyúčtovať, skolaudovať, poslať žiadosť do Bruselu o vyúčtovanie do konca tohto roka, v tom prípade môže mesto prísť o približne 70 miliónov eur,“ zopakovali známe fakty bratislavskí poslanci.

Uhler aj preto na 16. februára zvolal zasadnutie mestskej komisie dopravy a informačných systémov. Pozval naň zástupcov zhotoviteľa a stavebného dozoru, na ktorom podľa jeho slov budú musieť vysvetliť príčiny výrazného meškania na stavbe mosta.

Prečítajte si tiež: Nový Starý most je v sklze. Poskladáme sa všetci na 70-miliónovú rekonštrukciu?

Spoločnosť EUROVIA SK v polovici januára novému primátorovi Ivovi Nesrovnalovi priznala, že rekonštrukcia mosta je v sklze desať týždňov. Spoločnosť uviedla, že je jej jasná potreba dokončenia diela do konca roka 2015 a robí všetko pre to, aby sa tak stalo v požadovanom termíne. Európska komisia už medzičasom projekt Nosný systém mestskej hromadnej dopravy schválila.

Nesrovnal počas svojho kontrolného dňa na stavbe nariadil, aby sa na moste od marca pracovalo nonstop. Taktiež avizoval nepretržitý stavebný dozor a žiadal zriadiť na petržalskej strane aj druhú montovňu, kde sa budú spájať časti mosta.

Konzorcium troch firiem na čele s EUROVIA SK projekt zrealizuje za 58,8 milióna eur bez DPH, čo bola podľa mesta najnižšia ponúknutá cena. EÚ financuje 85 percent, vláda SR desať percent, mesto zvyšných päť percent.

Projekt je prvou fázou budovania nosného systému mestskej hromadnej dopravy v Bratislave. Aj na druhú časť projektu, dobudovanie električkovej trate v úseku Bosáková – Janíkov dvor, sa Slovensko bude uchádzať o peniaze z eurofondov, ktoré sú k dispozícii v novom Operačnom programe Integrovaná infraštruktúra.

Prečitajte si tiež: V roku 2015 sa v hlavnom meste dokončí hneď niekoľko stavebných projektov

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM